“Sukob omladinaca” Haris Zahiragić iz SDA i Irfan Čengić iz SDP-a u javnom okršaju kod Senada Hadžifejzovića, pljuštale su optužbe!

“Face to Face” sučeljavanje “omladinaca” Harisa Zahiragića iz SDA i Irfana Čengića iz SDP-a kod Senada Hadžifejzovića na Face televiziji, a sada je objavljen i snimak okršaja. Pljuštale su optužbe i njihovo gostovanje je bilo poprilično burno.

Zahiragić: “SDP previše vjeruje bivšem gorem dijelu SDA-ovaca!” Čengić: “Schmidt pomažući HDZ-u pomogao SDA!” Zahiragić: “Ne možete izbaciti SDA iz vlasti! Lendo je već u vlasti! Nije SDA projektovala Lendu! Nije rješenje u Schmidtu! Rješenje je da SDP dođe tobe i prestane prositi po ambasadama za podršku!” Čengić: “Schmidt traži opcije kako da izmijeni Ustav, da pomogne HDZ-u, a da izbaci SDA! S Dodikom ste sakupljali potpise!”

Čengić: “(…) Dodik vam obezbijedio da budete dio vlasti!”

Zahiragić: “Vama obezbijedio HDZ! Schmidt nam nije dao da budemo politički narod! Jedino rješenje je da SDA, DF i sve probosanske stranke naprave vlast!”

Zahiragić: “Problem je nastao kad je Schmidt donio izmjene Izbornog zakona! SDA nije nacionalistička, nego patriotska stranka! Bilo je zanimljivo gledati neke ljude koji se ponose svojim nemuslimanskim izborom kako se odazivaju na Dodikove pozive muslimanima! Osmorka je postala muslimansko-bošnjačka organizacija! Problem je što Trojka nije imala kapacitet da predloži rukovodstvo Federacije i samim tim ne može biti u vlasti!”

Čengić: “Problem je licemjerstvo obiju strana – i Osmorke i SDA! SDA je licemjerna kada kaže da hoće građansku BiH, a hvata se za legitimno predstavljanje! Osmorka je licemjerna kad govori o parlamentarnoj većini! Bradara ne bi dala saglasnost većini u kojoj nema HDZ-a! Želim da Osmorka formira vladu, ali to mora biti iskreno, po Ustavu! Prva opcija je da izmijenimo Ustav FBiH, a Bakir Izetbegović nas mora podržati. Kada dođemo u Parlament, HDZ nas neće podržati jer razmišljalju deset godina unaprijed, za razliku od nekih! Drugi način je da Schmidt popravi ono što je pokvario! Treća opcija je novi politički dijalog.”

Zahiragić: “SDP je previše vjerovao bivšim SDA-ovcima i to onom gorem dijelu SDA!”

Čengić: “SDA se licemjerno poziva na legitimno predstavljanje! Jedino je SDP spreman reći: “Formirajte Vladu ako imate većinu!”

Zahiragić: “Ne pozivamo se na legitimno predstavljanje! Stojanović trči u kabinet HDZ po potpise kako bi bio kandidat!”

Čengić: “To što sam ja Bošnjak, ne znači da su me izabrali Bošnjaci! Lendo nije glavni lik; on dobija instrukcije svoje političke stranke! Kinder-jaje u Livnu je odlučilo ko je potpredsjednik stranke!”

Čengić: “Lendo je rekao jednu istinu i jednu neistinu! Neistina je da se neće izabrati predsjednik FBiH! Bradara i Stojanović će obavijestiti Predstavnički dom i oni će imenovati Bradaru. I tada nastaje blokada! U jednom trenutku će Bradara imenovati Vladu, Stojanović će dati potpis, Lendo neće! Jedna šansa je izmjena Ustava u Parlamentu uz pomoć SDA i to može biti gotovo za sedam dana! Druga šansa je da Schmidt reaguje! I treća je politički dogovor! Bez Lende nema Vlade!”

Zahiragić: “Nije SDA projektovala Lendu! SDA je iskoristila demokratski kapacitet! Kaže Irfan da će Bradara očigledno biti izabrana! Što mora biti Bradara?!”

Čengić: “Zato što je to politički dogovor!”

Zahiragić: “Imamo historijsku priliku da Srbin bude predsjednik FBiH!”

Čengić: “Ja bih volio da to bude Igor Stojanović! Ukoliko Schmidt dozvoli da samo jedan potpredsjednik daje potpis, to ne ide u korist HDZ-u i Schmidt to nikada neće uraditi!”

Zahiragić: “Nije rješenje u Schmidtu! Idi vrši pritisak u Američku ambasadu i traži da natjeraju Schmidta da povuče odluku!”

Čengić: “Što niste Lendu predložili 2018.?”

Zahiragić: “Rješenje je da SDP dođe tobe i prestane prositi po ambasadama za podršku!”

Čengić: “Schmidt nije jedino rješenje, već jedno od tri! Izmjena Ustava se neće desiti! Ne znam da li će Schmidt biti dovoljno maštovit da spasi HDZ, a da izbaci SDA. Politički dogovor je jedina opcija. Može nam HDZ reći da ide sa SDA! Mogu NES i SBiH otići sa SDA! U tom slučaju, pustili bismo formiranje Vlade bez nas.”

Zahiragić: “Svaki naredni potez Schmidta bi izazvao haos!”

Čengić: “Schmidt traži opcije kako da izmijeni Ustav, da pomogne HDZ-u, a da izbaci SDA!”

Zahiragić: “SDA od početka poziva na novi dogovor! Za njih glasaju i homoseksualci i transvestiti i komunisti i muslimani! Napravite jednu listu i niko neće glasati za vas!”

Čengić: “Vanredni izbori bi bili nešto najgore za BiH! S Dodikom ste sakupljali potpise! Dodik vam obezbijedio da budete dio vlasti!”

Zahiragić: “Vama obezbijedio HDZ! Treća opcija je jedino moguća!”

Čengić: “Nije jedina, nego je ti priželjkuješ!”

Zahiragić: “Schmidt neće reagovati jer međunarodna zajednica nema više kredibiliteta! Ako to uradi, onda ne mogu garantovati kako ću se opredijeliti prema vanjskoj politici! Napravit ću vrlo radikalan zaokret u svojoj ličnoj politici! Ukoliko međunarodna zajednica nastavi ovako tretirati Bošnjake, onda ćemo tražiti nove prijatelje: Kineze, Ruse… Ako ne možemo s Hrvatskom, onda ćemo sa Srbijom graditi odnose! Schmidt nam nije dao da budemo politički narod! Jedino rješenje je da SDA, DF i sve probosanske stranke naprave vlast!”

Čengić: “Ako Schmidt bude reagovao, a nadam se da će reagovati, tako da i lideri Osmorke i Bakir Izetbegović prihvate tu odluku! Takvu izmjenu podržavam! SDP je jedina spremna prepustiti vlast… ako ima većine bez nas!”

Zahiragić: “Meni je moj bošnjački narod na prvom mjestu, pa onda država!”

Čengić: “Tu je razlika između nas – meni je prva država BiH, pa onda narod! Mene BiH bez Srba i Hrvata ne zanima!”

Pogledajte cijeli okršaj.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.