Sulejmanu i Azri Hrvić iz Tešnja dodijeljeno priznanje ‘Vakif godine’

U Muftijstvu zeničkom danas je upriličen svečani prijem za istaknute vakife sa područja ovog muftiluka na kojem je dodijeljeno priznanje Vakif godine najistaknutijem vakifu u protekloj godini na ovom području. Ovo priznanje je dodijeljeno Hrvić Sulejmanu i Azri iz Tešnja koji su kupili zemljište u džematu Vukovo, na čijem je jednom dijelu sagrađena imamska kuća, dok će ostatak zemljišta biti kultivisan.

– Hvala Uzvišenom Allahu na blagodatima koje je pružio meni i mojoj porodici da imamo priliku činiti ovako dobra djela. Ovom prilikom bih poručio svim muslimanima da daju, jer Allah vraća i nagrađuje – rekao je Hrvić.

Njegova supruga Azra je istakla kako je važan segment ljudskog ponašanja na svijetu, ma koliko imućan bio, svijest o važnosti dobročinstva prema drugima.

– Treba moliti Allaha, dž.š., da nas uputi da pomoću blagodati koje nam je podario, pomažemo i ispravno postupamo. Bože zdravlja, nadamo se da ćemo u narednom periodu i više i bolje djelovati i dijeliti – rekla je Azra.

Muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević je podsjetio na 13. februar 1940. godine, kada je uvakufljena Hadži Mazića kuća, te Hajdar Bajrambašić uvakufio najveću kuću u Zenici za potrebe Islamske zajednice.

– Tim povodom je Muftijstvo zeničko odredilo nagradu Vakif godine, u sjećanje na ovaj događaj, ali i iz potrebe da se zahvalimo ljudima koji su uz Islamsku zajednicu i muslimane, te koji čine hajrate široj društvenoj zajednici. Stoga, ova nagrada koju Muftijstvo dodjeljuje na prijedloge medžlisa na našem terenu ima dvostruku ambiciju; afirmirati one koji čine dobro, te pohvaliti one koji su uz nas – kazao je muftija Dizdarević.

Muftija je ovom prilikom istakao da je ova nagrada doprinos afirmaciji ideje hizmeta Islamskoj zajednici i društvu općenito.

– Svi mi na neki način želimo dobro sebi, ali je isto tako važno da se okrenemo oko sebe i pomognemo onim institucijama i pojedincima koji zaslužuju našu pomoć. Stoga se zahvaljujem svima onima koji su okrenuti tim vrijednostima i idejama – poručio je muftija Dizdarević.

Prijemu je prisustvovao i direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović koji je ovom prilikom podsjetio na značaj vakufa za nastanak i urbanizaciju bosanskohercegovačkih gradova.

– Mi u Islamskoj zajednici nastojimo promovisati vakuf kao ljudsku potrebu da sebe ugrade i daju za potrebe brojnih korisnika koji će živjeti nakon njih, te da ostanu u trajnom sjećanju ljudi, a sebi obezbijede džennet na budućem svijetu – rekao je dr. Zajimović.

Podsjetio je kako su vakuf i vakifi nešto čime se Islamska zajednica i Bosna i Hercegovina mogu i trebaju ponositi, piše Preporod.

– Zahvaljujući vakufima i ljudskoj potrebi da se čini dobro i dobrovoljno izdvaja svoj imetak nastala je kompletna islamska civilizacija, a to je ono čime se i mi u Bosni i Hercegovini ponosimo i što rado ističemo kada pronosimo ljepotu naše zemlje širom svijeta, a posebno islamskog – kazao je hafiz Zajimović.

Priznanja su ovom prilikom dodijeljena i Mujadžić Ešefu (MIZ Zenica), Bošnjaković Ismetu (MIZ Zavidovići), Skenderović Nadžiji (MIZ Žepče), Spahić Fehimu (MIZ Maglaj), Suljkić-Kavazović Fadili (MIZ Doboj) i Kopić Ibri (MIZ Teslić)

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.