Sve veća potražnja za sezonskim radnicima iz BiH: “Svjesni smo da poslodavci iz Hrvatske odvlače našu radnu snagu…”

Iako je potpuna nepoznanica kako će izgledati predstojeća turistička sezona, ipak su iz susjedne Hrvatske već, čini se, kao nikad do sad, krenuli “u lov” na sezonske radnike u BiH.

Tako naši susjedi traže sve – od kuhara specijalista, do pomoćnih kuhara, mesara, konobara, šankera, barmena, sobarica, spremačica, kućnih majstora, animatora, spasilaca na bazenu i plaži…

Nedostatak radne snage za sezonske poslove u ugostiteljsko-turističkom sektoru hronični je problem u Hrvatskoj, a poslodavci budućim uposlenicima nude besplatan smještaj i plaće, koje se, prema dosadašnjim informacijama, kreću od 1.000 do 2.500 eura za kuhare.

I dok su prethodnih godina iskustva sezonaca iz Hercegovine bila različita, dotle su u Udruženju ugostiteljskih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona svjesni činjenice da će brojni pokušati u Hrvatskoj pronaći bolje uvjete za rad.

Emir Veledar, predsjednik Udruženja i konobar s višedecenijskim iskustvom, podsjeća da su u nekoliko navrata organizirali tromjesečne edukacije za zanimanja konobar i kuhar, kroz koje je prošlo na desetine mladića i djevojaka, a upravo s ciljem učenja osnova tih poslova.

– Svjesni smo da poslodavci iz Hrvatske odvlače našu radnu snagu, usljed čega su naši ugostitelji i hotelijeri na gubitku – kaže Veledar za Avaz.

Ukupno 3.840 kuhara je na birou rada. Zanimljivo, najviše ih je u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.