Svetlana Cenić brutalno iskreno i bez imalo pardona progovorila: “Bojim se da će nam smanjenje PDV-a i ukidanje akciza biti dalja budućnost”

Sve kada bi Dom naroda Parlamentarne skupštine (PS) u srijedu kada je zakazana sjednica, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, do provedbe tog zakonskog rješenja trebali bi proći mjeseci.

Kaže to za “Avaz” profesorica Svetlana Cenić, doktorica ekonomskih nauka, ukazavši na to i da se predloženo rješenje u parlamentarnu proceduru nije našlo u skladu sa zakonom i svim procedurama.

Akcize su, navela je, u sistemu indirektnih poreza i za njihovo mijenjanje mora postojati mišljenje i odluka Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Nema analitke

Usto, što nema odluke UIO, Cenić dodaje da ne postoji ni mišljenje Jedinice za makroekonomsku analizu, ali i da nema analitike.

– Ja skrećem pažnju na jedno, ukinuti akcizu, mora se raditi popis, naravno svi moraju raditi popis kada se mijenjaju akcize, to ne može biti sutra, prekosutra i sve da sutra Dom naroda usvoji treba najmanje dva mjeseca ,minimum, da uopšte može da se sprovodi.

Nadalje, ukidanje akciza znači i da se smanjuje osnovica za PDV, što znači jedan izvjestan pad prihoda od PDV-a i tu uvijek stradaju opštine. Kada se po bilo kojem osnovu smanjuju prihodi od PDV-a, s obzirom na to da viši nivoi vlasti otimaju, jer, oni ne pitaju, stradaju općine – kaže Cenić za “Avaz”.

Naglasila je da do općina u Federaciji dolazi samo 8,4 posto od svih indirektnih poreza koji pripadnu FBiH, a u Republici Srpskoj to je 22 posto, jer nema kantona.

– Mi najviše živimo od indirektnih poreza i ja bih samo molila da predlagač zakona nađe načina da opštinama nadoknadi prihode za koje će biti uskraćeni – navodi Cenić.

Potpuno mijenjati softver

Također, osvrćući se na dopune Zakona o PDV-u, odnosno, uvođenja tri poreske stope umjesto jedne, Cenić naglašava kako treba minimalno godina da se one uvedu, ako prođu Dom naroda PS BiH.

-UIO BiH je ostavljeno da odredi nižu i višu stopu, kao i to da li će ostati osnova stopa i da se to svrsta, ali, druga stvar je to što se kod te tri stope mora potpuno mijenjati softver za koji se raspisuje tender.

Fiskalni okvir nije usvojen, nemamo budžeta, pa je pitanje iz kojih para će finansirati softver za tri stope. Nadalje, kada se završi ta procedura, a za koju se zna koliko kod nas traje, dobije se rok, pa ide obuka osoblja Uprave, potom, svaka firma, obveznik PDV-a mora isto proći obuku kako bi znali na koji način će primijenjivati, obračunavati i plaćati te cijene.

To je samo dio tih procedura, a neophodno je sagledati i to kako izbjeći malverzacije da svaka kifla ne bude hljeb. Prema tome, to kako su oni zamislili, bojim se da će profunkcionisati u daljoj budućnosti – ustvrdila je Cenić za “Avaz”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.