Svetlana Cenić o imenovanju američkog savjetnika za istrage u BiH: “Dara je prevršila mjeru!”

Analitičari pozdravljaju namjeru Vlade Sjedinjenih Američkih Država da imenuje stalnog pravnog savjetnika koji će raditi na povećanju kapaciteta za istrage, krivično gonjenje i suđenja u slučajevima koji se odnose na korupciju i organizirani kriminal širom Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Kosovo.

Savjetnik će djelovati iz Zagreba, a pomoć će biti fokusirana većinom na prevare u javnim nabavkama, korupciju, pranje novca, organizirani kriminal, rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima.

Stalni pravni savjetnik bit će dodijeljen Ambasadi SAD u Zagrebu.

“Stalni pravni savjetnik će predstavljati Ministarstvo pravde i OPDAT u provođenju aktivnosti tehničke pomoći financiranih od Ureda State Departmenta za međunarodne narkotike i poslove provođenja zakona kako bi se povećali kapaciteti za istragu, kazneno gonjenje i suđenje u slučajevima koji uključuju korupciju i organizirani kriminal širom Zapada Balkan.

Konkretno uključujući Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju. Ovo je regionalni program”, objavljeno je.

Svetlana Cenić, ekonomska ekspertica i analitičarka podsjeća da postoje samo dvije zemlje koje su gore od nas kada su u pitanju korupcija i kriminal.

“Predstavnici američke administracije ponavljaju već dugo da je prioritet borba protiv kriminala i korupcije i mene ne iznenađuje uopšte da će bit i takav ko će da koordinira rad, ako ništa drugo. Kao i da će ojačati svoje timove s tim u vezi.

Ne samo zbog korupcije nego i organiziranog kriminala. Jer i u tu smo pri vrhu. To je po meni dobra vijest. Ko god hoće da se bori protiv korupcije i kriminala u BiH: dobrodošao! Nažalost mi to nismo radili, ne radimo to sami.

Očigledno mora nešto sa strane. Zašto, jer narušava njihove neke tokove. Pitanje šta se finansira od tih para, kojim tokovima idu te pare… Dobrodošao, dakle, svako ko hoće da se time bavi. To je moj stav”, ističe Cenić.

Ona objašnjava zašto je ovakva vijest bitna upravo u ovom trenutku.

“Jer, iza svih ovih aktuelnih dešavanja, blokade institucija, stoje kriminal i korupcija. A nikakva nacionalna i patriotska osjećanja i strah. Jer onaj koji je uhvaćen s rukama u tegli s medom žrtvovat će i staviti na kocku apsolutno sve što postoji da zaštiti sebe, svoje najbliže, svoju vladavinu. Logično je da je baš sad, u ovo vrijeme, a drugo: “Dara je prevršila mjeru””, rekla je Cenić za Radiosarajevo.ba.

Pomoć će se fokusirati, ali nije ograničena, na prevare u nabavkama, korupciju, pranje novca, organizovani kriminal, FinTech, rodno zasnovano nasilje i trgovinu ljudima.

Ova pomoć se daje kako bi se tim institucijama i njihovom osoblju omogućilo da se efikasnije bore protiv terorizma, transnacionalnog organizovanog kriminala, korupcije, finansijskog kriminala i drugih vrsta zločina.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.