Švicarska na referendumu izglasala zabranu nošenja burki

Švicarci su na današnjem referendumu glasali za zabranu nošenja burki u restoranima, trgovinama i na drugim javnim mjestima.

Više od 52 posto birača glasalo je za zabranu. Za to se do poslijepodnevnih sati u nedjelju odlučilo 19 od 22 kantona u kojima su prebrojani glasovi. A Švicarska ima ukupno 26 kantona.

Na plakatima kampanje za referendum nalazi se žena s nikabom uz slogan: “Stop ekstremizmu! Da, za zabranu”.

Šta ovo znači?

Zabrana ulazi u Ustav i primjenjivat će se u restoranima, trgovinama i na javnim mjestima. Slični zakoni već postoje u Austriji, Nizozemskoj i Francuskoj.

Prekrivanje lica i dalje će biti dozvoljeno na mjestima gdje se obavlja molitva.

Na papiru se zabrana odnosi općenito na prekrivanje lica, što znači i na nogometne huligane, no zakon je predložila desna, antiislamska skupina koja nije krila svoju pravu namjeru, piše agencija dpa.

Muslimanske grupe kritizirale su zabranu.

“Ovo je očito napad na muslimansku zajednicu u Švicarskoj. Ovdje se žele još više stigmatizirati i marginalizirati muslimani”, rekla je Ines Al Šik (Shikh), članica “Les Foulards Violets”, muslimanskog feminističkog udruženja.

Savez hotelijera i turističkih profesionalaca iz regija Berna i Ženeve također se suprostavio zabrani na osnovu toga što će smanjiti broj posjetilaca iz arapskih zemalja.

Prije desetljeća ista je grupa, Odbor Egerkingen, stajala iza referenduma kojim je zabranjena izgradnja novih minareta.

Njeni kritičari optužuju je da promovira islamofobiju i tvrde da u slobodnom društvu zabrane odijevanja ne bi trebale postojati.

Procjenjuje se da muslimani čine 5,3 posto švicarskog stanovništva.

Evropski sud za ljudska prava je 2014. presudio da takve zabrane ne krše prava osoba na slobodu vjeroispovijesti ili izražavanja.

Švicarci su glasali i o stvaranju digitalne lične karte, što su odbacili, te o sporazumu o slobodnoj trgovini s Indonezijom kojim su smanjene carine na održivo proizvedeno palmino ulje, što su prihvatili.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.