in , ,

Svjetski mediji o filmu “Quo vadis, Aida” rediteljice Jasmile Žbanić

Potresna priča o stravičnim događajima koji su se odigrali u Srebrenici u julu 1995. godine privukli su pažnju publike, ali i brojnih uglednih, svjetskih medija

Film „Quo vadis, Aida?“ jedne od najboljih bosanskohercegovačkih rediteljica Jasmile Žbanić, nominiran je za prestižnu nagradu Oskar u kategoriji Međunarodni igrani film.

Potresna priča o stravičnim događajima koji su se odigrali u Srebrenici u julu 1995. godine privukli su pažnju publike, ali i brojnih uglednih, svjetskih medija.

Kako piše New York Times, u to vrijeme su se mnogi na Zapadu pitali kako se to moglo desiti – genocid u Evropi jedva 50 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata.

“Zapanjujući novi film Jasmile Žbanić pokazuje tačno kako. To nije isto kao i objasniti zašto, iako detaljna dramatizacija događaja koji su doveli do masakra malo razjašnjava to pitanje”, naveli su u članku objavljenom u Timesu.

Dodali su da je i surova iskrenost filma pomalo i mučna, dijelom zato što ruši mnoga očekivanja koja se vežu za filmove o historijskim traumama i događajima.

“Rat je završio i vratila se neka verzija normalnosti, ali Žbanić se ne tješi banalnim zapažanjem da život ide dalje. Istina je da vrijeme prolazi, da pamćenje blijedi, da je historija zapis milosti kao i svireposti. Ali također je istina – kako insistira ovaj nezaboravni film – da je gubitak trajan i bez odgovora”, napisali su.

O „Quo vadis, Aida?“ je pisao i Los Angeles Times.

“Korištenjem latinske fraze “quo vadis?”u nazivu, koji je referenca na bijeg apostola Petra od raspeća u Rimu, ovdje se čini kao moralno ispitivanje, saosjećajno i prijekorno, usmjereno na Aidinu savjest. Njezina briga za porodicu prije svega je u potpunosti ljudska reakcija, koja se može očekivati od bilo koga ko se našao u njenoj poziciji”, naveli su.

U svojoj recenziji su se osvrnuli i na neuspjeh svjetskih sila.

“Film je, između ostalog, hladnokrvna procjena neuspjeha Ujedinjenih nacija da intervenira i zadrži srpsku vojsku na odstojanju- neuspjeh koji se rodio ne samo zbog nedovoljne moći, već i zbog geopolitičkih pritisaka. Razmjeri njihove kapitulacije postaju jasni kada Mladićeva vojska počne odvajati civile prema spolu i tjerati ih u autobuse”, zaključili su kritičari Los Angeles Timesa.

Ugledni američki politički magazin Foreign policy pisao je da bi film mogao učiniti za Srebrenicu ono što je “Šindlerova lista” učinila za Aušvic, a to je urezivanje zločina u sjećanje ljudi kako se nikada ne bi zaboravili ti događaji.

“Ovim filmom želi se obilježiti sjećanje na ubijene, ali i učiniti da glas preživjelih čuje cijeli svijet- istakli su.

arhiva

Aleksandar Vučić i Matthew Palmer: “Mir i stabilnost na zapadnom Balkanu od suštinske važnosti”

Šemsudin Mehmedović poručio Miloradu Dodiku: “Te politike ugrožavaju mir u BiH i generiraju političku nestabilnost!”