Svjetski mediji otvoreno tvrde, nisu se libili napisati, jasno su označili ključnog krivca za političku blokadu i prijetnju u BiH

Posljednji potezi predsjednika SNSD-a Milorada Dodika kojima je izazvao najozbiljniju političku krizu od završetka rata nakon dugo vremena stavili su Bosnu i Hercegovinu u fokus svjetskih medija.

U samo nekoliko dana Financial Times, BBC, CNN, The Guardian, ORF i mnogi drugi svjetski mediji upozorili su na opasnost najavljenih poteza Dodika da ospori nadležnosti državnih institucija naglašavajući da bi nezainteresovanost Zapada mogla dovesti do ozbiljne sigurnosne krize u BiH ali i u cijelom Zapadnom Balkanu.

Predsjednik SNSD-a je u skoro svim spomenutim analizama označen kao proruski igrač na Balkanu koji nastoji ostvariti ratne ciljeve navodeći da nisu samo u pitanju prolazne političke igre, karakteristične za lidere nacionalnih stranaka, već stvarna prijetnja sigurnosti.

Financial Times izjednačava poziciju Bosne i Hercegovine sa Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom u kojima Rusija teritorijalno jedinstvo obesmišljava podrškom regionima koji su se unilateralno otcjepili ili to najavljuju, ističući da je rat ipak malo vjerovatan.

“Dejton je bio dvosmislena nagodba. Okončao je trogodišnje užasno nasilje i obećao pomirenje. Međutim, to je pomoglo učvršćivanju lokalnih političkih elita koje dijele plijen moći po etničkim linijama. Daleko od smirivanja tenzija, saučesništvo Zapada u sumornoj politici etničke podjele jednostavno će stvoriti probleme za budućnost”, piše Financial Times.

Britanski The Guardian prvi je objavio dijelove izvještaja visokog predstavnika Christiana Schmidta upućenog Vijeću sigurnosti UN-a u kojem se spominje mogućnost sukoba, što je imalo značajan odjek, uprkos tome što isti nije pročitan na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. Također, iznenađujuće detaljno list je prenio dešavanja u Bosni i Hercegovini.

“Dodik je 14. oktobra rekao da će natjerati bosansku vojsku da se povuče iz Republike Srpske (srpska polovina Bosne) tako što će opkoliti njene kasarne i da ako zapad pokuša vojno intervenirati, on ima ‘prijatelje’ koji su obećali da će podržati srpsku stvar, pretpostavljena referenca na Srbiju i Rusiju”, navodi se.

BBC je istakao da su medijski natpisi o mogućim sukobima u BiH izazvani ponašanjem jednog čovjeka, lidera bosanskih Srba, Milorada Dodika.

“Dodik prijeti da će nadležnosti države vratiti na nivo entiteta, kao što su poreska uprava, agencija za lijekove i – što je najvažnije – oružane snage. To baš i ne bi predstavljalo secesiju, ali navodno oživljavanje srpske vojske je zastrašujuća perspektiva za mnoge ljude u Bosni. A ionako slabašna nacionalna vlada bi dodatno smanjila svoj autoritet”, navodi se.

U analizi političke krize u našoj zemlji CNN je prenio shvatanje analitičara i zvaničnika EU i NATO-a da Zapad ne radi dovoljno da spriječi moguće sukobe, pitajući se da li će moguća reakcija biti zakašnjela. Također, prenose prijetnje Dodika o raspadu zemlje.

“Ranije ove godine je o zakon (Inzkov zakon) rekao: ‘Ovo je ekser u kovčegu Bosne… Republika Srpska nema drugu opciju osim da započne … raspad’.

Posmatrači strahuju da bi, čak i ako Dodik ne krene ka secesiji, njegovi postupci mogli ozbiljno destabilizovati zemlju i izazvati nasilje, prisilne migracije i mizeriju običnih ljudi…Pitanje je jesu li moćne zapadne nacije previše rastrojene da bi posvetile dovoljno pažnje državi koja trenutno nije na vrhu njihove liste prioriteta – pa čak i ako su spremne djelovati, da li će možda otkriti da je previše kasno”, navodi se.

Nacionalni javni servis Austrije ORF također je dao medijski prostor dešavanjima u Bosni i Hercegovini objašnjavajući da se Dodik od bivšeg socijaldemokrate transformisao u nacionalistu te da dugo vremena nije krio da želi otcjepiti RS ali da sada ubrzava tempo.

“U proteklih nekoliko sedmica najavio je preko stotinu zakona kojim će RS odvojiti od centralne vlasti i stvoriti paralelne institucije. Prijetio je povlačenjem iz Oružanih snaga, poreskog i pravosudnog sistema.

Dodik je napao i Ustavni sud u kojem su i dalje aktivne međunarodne sudije”, naglašava se u tekstu, te dodaje da Dodik ima podršku Moskve, a da predsjednik Srbije aleksandar Vučić oživljava velikosrpske ambicije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.