Tanja Topić direktno i bez imalo uvijanja o posjeti Angele Merkel: “U cijeloj regiji stabilokratija nadvlada demokratiju”

Tanja Topić, politička analitičarka je komentarisala posjetu Angele Merkel, njemačke kancelarke regiji navodeći da se današnji susret sa Zoranom Tegeltijom u Tirani nije uopće trebao desiti da su vlasti iz RS ostale dosljedne zaključcima Narodne skupštine RS (NSRS) o blokadi i neučestvovanju u radu u institucijama Bosne i Hercegovine.

Topić je istakla da je posjeta Merkel zapravo još jedan pokazatelj kako evropski zvaničnici dopustili u cijeloj regiji da stabilokratija nadvlada demokratiju, vladavinu prava, slobodu mišljenja i medija.

“To su na neki način kapitulirali pred autoritarnim vođama na prostoru zapadnog Balkana jer pretpostavljam da su naivno vjerovali da će to biti neka vrsta stabilnosti i garancije nakon što su autoritarne vođe na svojim prostorima i u svojim državama uništili sve ono što ima veze sa demokratijom. Tako da je zapravo pravo pitanje da li mi koji živimo u zemljama zapadnog Balkana tu vrstu stabilnosti?

S druge strane, vidimo da se zapadni Balkan nalazi u stalnoj nekoj vrsti povišenih političkih temperatura, tenzija, ponovnog ‘zveckanja oružjem’. Ako se ne prijeti izbijanjem nekih novih sukoba ograničenog trajanja, onda se prijeti disolucijom, mirnim razlazom ili nekim manjim incidentima”, pojasnila je Topić za N1.

Smatra da iako je Merkel ovog puta “zaobišla” Sarajevo, ipak to nije učinila sa temom rasprave o Bosni i Hercegovini.

“To smo vidjeli nakon sastanka s Aleksandrom Vučićem (predsjednik Srbije op. a.) na kojem je jedna od tema razgovora bila i Bosna i Hercegovina. Mislim da je ona Sarajevo zaobišla i dobrim dijelom što tu ‘ulogu’ bavljenja Bosnom i Hercegovinom prepušta novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu koji je i bio njen izbor”, dodala je.

Na pitanje zbog čega u posljednje vrijeme mnogi svjetski zvaničnici izbjegavaju posjetu našoj državi, njenom Predsjedništvu, Topić je istakla da “mi već duže vrijeme šaljemo lošu sliku svijetu”.

“Pogotovo naše tročlano Predsjedništvo BiH šalje poruku stalnih svađa. Mi zapravo djelujemo kao jedan ‘raštimani orkestar’, govori se sa nekoliko različitih glasova i sva ta međusobna optuživanja se dešavaju u javnosti i putem medija. Tako da svi mi svakodnevno prisustvujemo takvom načinu vođenja politike i pratimo njihovo iznošenje ‘prljavog veša’ u javnost.

Mislim da je dobar dio zvaničnika iz EU i zemalja okruženja jednostavno umoran od BiH zbog stalnog širenja negativne energije, a mi smo, s druge strane, da neko drugi uradi posao političara koje smo izabrali”, naglasila je Topić.

Nakon što se Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH sastao sa Christianom Schmidtom u Beogradu, zanimalo nas je da li će to biti jedna vrsta prekretnice kada je riječ o njegovom odnosu prema visokom predstavniku u BiH.

“Možda on (Dodik op. a.) neće naglo promijeniti retoriku jer smo vidjeli da on ostaje dosljedan svojoj tezi o nelegitimnom visokom predstavniku koji je u BiH turista i gost, ali očekujem promjenu ponašanja. Ta galama i stalno vrijeđanje je, prema mom mišljenju, predstava za javnost, odnosno, teško mu se sada povući uzevši u obzir svu onu žestoku retoriku koja je korištena i prema Njemačkoj i evropskim zvaničnicima koji nisu ‘krojeni po mjeri Milorada Dodika’. Podsjetila bih da je danas u Tirani Zoran Tegeltija sa Merkel tako da je to jedna vrlo zanimljiva poruka koja se uopće nije aktuelizirala pogotovo u dijelu Republike Srpske.

Ako se uzme u obzir činjenica da su u Tiranu pozvani šefovi, premijeri vlada, a RS, odnosno, njeni zvaničnici osporavaju uopće postojanje vlade BiH, govori se konkretno na Vijeće ministara te ako će se konzistentno pridržavati zaključaka Narodne Skupštine Republike Srpske (NSRS) onda Zoran Tegeltija ne bi trebao biti u Tirani s Angelom Merkel. To su sve neki potezi koji sugerišu da se retorika neće mijenjati, ali ponašanje možda hoće”, ispričala je Topić.

Govoreći o odnosu Njemačke prema BiH nakon odlaska Angele Merkel, Topić ističe da je ta svjetska sila sve više posvećena našoj državi.

“Sama činjenica da je Njemčka koja je prethodnih godina zastupala neophodnost zatvaranja kancelarije visokog predstavnika, sada zapravo poslala ‘svog čovjeka’ na to mjesto, govori zapravo koliko ona želi pomoći u ovim reformskim procesima da se BiH konačno pomjeri s mrtve tačke. Sasvim sigurno je da će se Njemačka snažno angažovati u smislu da se kroz kancelariju visokog predstavnika u BiH neke stvari promijene.

Tu vidim veći angažman Njemačke nego je bio dosad bez obzira na izbore koji će se održavati u ovoj državi. Mislim da se odnos prema BiH neće znatnije miuenjati i mislim da BiH može očekivati podršku od Njemačke”, poručila je Topić.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.