Tegeltija tumačio ko ima pravo da se izjasni Srbinom, žustro mu odgovorili Magazinović i Kojović

Savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milan Tegeltija ušao je u diskusiju sa Sašom Magazinovićem i Predragom Kojovićem na Twitteru nakon što je kazao da se ne mogu izjašnjavati Srbima oni koji, kako on to smatra, nisu pripadnici “srpskog političkog naroda”.

“Ne možete graditi BiH sa Srbima želeći da su Srbi u BiH kao Miro Lazović, Divjak, Magazinović ili nekakav Mioković. Oni su samo sarajevski dekor, a ne politički faktor. Nisu dio srpskog političkog naroda u BiH i s tim narodom nemaju ništa zajedničko, osim porijekla na koje nisu mogli da utječu”, kazao je Tegeltija – prenosi Klix.

Dodao je da kad se govori o Srbima u političkom smislu one koje je nabrojao tu ne spadaju.

“Pošteno bi bilo da i navedeni u politici ne koriste srpsku odrednicu u bilo kojem smislu, kojom samo fingiraju i dovode u zabludu jedan broj ljudi”, rekao je Tegeltija.

Potpredsjednik Naše stranke Predrag Kojović ubrzo je odgovorio Tegeltiji rekavši da je on po nacionalnosti “Bosanac i Hercegovac, a po etničkoj pripadnosti Srbin”.

“Možda je prekomplikovano za tebe iako si kao pravnik to učio na prvim godinama studija. I koliko god to tužno bilo i s tobom imam nešto zajedničko, državljanstvo. Mi smo zemljaci, htio ti to ili ne”, rekao je Kojović.

U odgovoru Tegeltija mu je kazao da on ne ulazi u Kojevićevo opredjeljenje, ali da on nema nikakve veze sa Srbima kao političkim narodom u BiH.

“I nije korekno ni pošteno da svoje etničko sprsko porijeklo zloupotrebljavaš na račun Srba kao političkog naroda u BiH predstavljajući se kao nešto što nisi”, kazao je Tegeltija.

Nakon toga u diskusiju se uključio i SDP-ov zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović koji je u odgovoru Tegeltiji citirao Bogića Bogićevića.

“Ja jesam Srbin, ali ne po profesiji. Nikad nisam predstavljao samo jedan narod. nemam ovlaštenja niti sam kompetentan da govorim u ime jednog naroda.

Zato i jesam gdje jesam”, prenio je Magazinović Bogićevićeve riječi za koje je kazao da su i njegova vodilja.

Nedugo zatim Tegeltija se ponovo oglasio obračajući se Magazinoviću.

“Tvoje pristajanje da budeš politički dekor u Sarajevu je tvoj problem, ali to si onda trebao da uradiš izjašnjen kao ‘Ostali’ jer tu spadaju Bosanci u BiH, bez zloupotrebe srpskog etničkog porijekla kojim narušavaš prava predstavljanja Srba kao političkog naroda u BiH”, rekao je Tegeltija – prenosi Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.