Topić otvoreno: ‘Ako neko misli da Milošević treba ostati selektor – nije dobar s glavom’

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine propustit će još jedno veliko takmičenje, nakon što Zmajevi pod vodstvom Save Miloševića nisu uspjeli preko baraža izboriti odlazak na EURO 2024. Zapeli su već na prvoj prepreci – u polufinalu, gdje su poraženi od Ukrajine (1:2) i to na vrlo bolan način. Imali su igru i vodstvo do posljednjih desetak minuta, kada je sve palo u vodu. Mnogo je nelogičnih poteza bilo od strane selektora Miloševića, i prije, a i tokom same utakmice. Topić njega smatra najodgovornijim za ono što se desilo.

Jasna odgovornost

O novom neuspjehu našeg državnog tima razgovarali su s uvijek iskrenim Markom Topićem (48), koji se prvo dotakao uzroka poraza od Ukrajine.

“Vidjeli smo svi. Uopće nismo imali veznog reda od 60. minute. Trebalo je ranije praviti zamjene. Nema to nikakve veze s povredama. Trebalo je mijenjati u veznom redu, pod hitno vaditi Cimirota i Krunića, pošto ovu utakmicu nisu odigrali uopće dobro“, rekao je Topić za Radiosarajevo.ba i nastavio:

“Imali smo rezultat, napravljene su izmjene kakve su napravljene, a onda dvije greške od Ćivića… Ne treba svaljivati krivicu ni na jednog dečka, odgovorni su oni što su zvali igrače i stavljali ih na teren. Ljudi nam daju dva gola za tri, četiri minute. Raspad sistema odmah čim smo primili prvi gol. Nismo imali snage od 60. minute do kraja utakmice, a čim su oni zabili gol za izjednačenje, nas je to ubilo. Onda Kovačević ne zatvara svog igrača, primamo drugi gol i to je kraj…”.

Mnogo je nelogičnih poteza bilo od strane selektora Miloševića, i prije, a i tokom same utakmice. Topić njega smatra najodgovornijim za ono što se desilo.

“Normalno da je njegova odgovornost. Poslije govori da ga igrači nisu čuli… Imate 80.000 u svakoj Ligi petice, pa se čuju treneri, a njega igrači nisu čuli pred 10.000 ljudi… Isprike su mu jako smiješne. Napravljeno je puno grešaka, ne samo jedna. Sad možemo svi plakati. Desilo se šta se desilo”.

Neispunjen cilj

Podsjetio je Topić kako je Milošević prilikom dolaska na klupu Zmajeva imao jasno preciziran cilj koji nije ispunio.

“Svi znamo kako je Savo došao na to mjesto. Njegov zadatak je bio da uigra ekipu za baraž, imao je četiri utakmice da pripremi igrače za utakmice baraža. Cilj nije ispunjen, ekipa nije odigrala kako je trebala čim si izgubio. Ne mogu reći hvala mu na svemu, jer će ostati kao jedan od najlošijih selektora. Posljednje četiri utakmice – četiri poraza i 13 primljenih golova. Više od tri gola po utakmici. To je užasno i treba što prije zaboraviti”, istakao je Topić i nastavio:

“Vidjet ćemo šta će biti dalje, ali ovo je užas našeg fudbala zadnjih sedam dana. Izgubili smo baraž, sve naše mlađe selekcije su poražene… Ko snosi odgovornost – predsjednik Saveza, direktor, Izvršni odbor? Neko mora odgovarati. Mi selektora nemamo, on je imao ugovor da odvede ekipu na EP, nije ispunio svoj cilj koliko sam ja razumio i koliko se sjećam te press konferencije”.

O potencijalnom ostanku Miloševića ne želi ni razmišljati, a smatra kako poslije svega niko ne bi trebao.

“Mislim da nijedna normalna osoba ne bi trebala razmišljati da se uopće razgovara o tome da Savo Milošević i dalje bude selektor BiH. On je ispucao sve karte koje je imao. Ponavljam – četiri uzastopna poraza i 13 primljenih golova za te četiri utakmice. Pet protiv Portugala, četiri protiv Luksemburga, dva protiv Slovačke i dva protiv Ukrajine.

To su užasni podaci i ako neko razmišlja da Milošević ostane, onda stvarno nije dobar s glavom“, dodao je Topić za Radiosarajevo.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.