Tri su bitne stvari, šta nam sve donosi osvajanje grupe Lige nacija: Zmajevi su ostvarili veliki uspjeh

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je grupu u drugoj diviziji Lige nacija, a to nam je donijelo tri velike stvari za predstojeći period.

Pobjedom u grotlu Zenice protiv Crne Gore Zmajevi su kolo prije kraja ostvarili veliki uspjeh i osvojili svoju grupu u B diviziji Lige nacija. Ostvarilo se upravo ono što smo priželjkivali, a to je da na posljednju utakmicu u Rumuniju otputujemo rasterećeni te da taj susret nema rezultatski značaj.

Osvajanje grupe donijelo nam je tri velike stvari – piše Klix.ba.

Prije svega, plasirali smo se u elitnu grupu Lige nacija i u narednoj sezoni imat ćemo priliku igrati protiv najboljih selekcija Evrope.

To donosi nekoliko spektakularnih utakmica za BiH u narednoj sezoni, a najbolje selekcije Evrope dolazit će i u našu zemlju. Takmičenje u elitnoj grupi Lige nacija nudi i mogućnost plasmana na Final Four Lige nacija.

Druga bitna stvar je što smo osigurali mjesto u drugom jakosnom šeširu pred žrijeb kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo.

To nam donosi nominalno slabije selekcije u grupi, a svi se nadamo plasmanu na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačku.

Treća važna stvar je to što smo osigurali baraž i prije nego što su kvalifikacije počele.

Grupe još nisu izvučene, a mi imamo osiguran baraž ukoliko ne budemo među najbolje dvije selekcije u našoj grupi koje idu direktno na Euro u Njemačku.

To je samo dokaz koliko je UEFA “pogodila” formiranjem Lige nacija.

Ovo takmičenje u startu su mnogi smatrali nebitnim i zamjenom za prijateljske utakmice, ali se vremenom pokazalo da zaista može biti izuzetno važna i brojne selekcije na svojoj “koži” osjete benefite takmičenja.

Žrijeb grupa za odlazak na Evropsko prvenstvo 2024. godine bit će održan u Minhenu 10. oktobra.

BiH ga zvanično dočekuje u drugom jakosnom šeširu i na papiru imat ćemo samo jednu selekciju koja se smatra jačom od nas.”

Naslovna fotografija preuzeta sa portala Klix.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.