Trojka se oglasila nakon zanimljivih dešavanja u EU u vezi BiH: “Otvaranje pristupnih pregovora nesumnjivo bi se odrazilo na kvalitetu života naših građanki i građana”

Povodom preporuke Europske komisije da se otvore pristupni pregovori za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, oglasili su se danas, 12. marta, i iz stranaka Trojke (SDP, NiP, Naša stranka). Poručuju da je njihov pristup strpljivog vođenja odgovorne politike ih izlagao lažima i optužbama “tzv. patriota bez pokrića”. Saopštenje stranaka Trojke prenosimo u cijelosti:

“Pozdravljamo najavu otvaranja pregovora s EU.

To je bilo jedno od naših najvećih predizbornih obećanja građanima i jedan od najvećih političkih ciljeva koje smo planirali ostvariti.

Najavljeno otvaranje pristupnih pregovora nesumnjivo bi se odrazilo na kvalitetu života naših građanki i građana, a ta kvaliteta će rasti kako budemo dodatno usklađivali bh. standarde s evropskim, sve do konačnog punopravnog članstva.

Također, vrlo je važno što bi se otvaranjem pristupnih pregovora dodatno širio evropski, zapadni utjecaj u BiH te bi mogućnosti drugih globalno-političkih utjecaja bile smanjene na najmanju mjeru.

Posebno smo zadovoljni činjenicom da je EU prepoznala naše napore u posljednjih godinu dana i tim povodom želimo reći da su jedini kvalitativni pomak u strukturi vlasti u odnosu na prethodnu upravo stranke Trojke.

Nedostajala je na bh. političkoj sceni strana otvorena za pregovore, strana koja je znala o čemu se može, a o čemu ne može postići dogovor i nerješive probleme mudro ostavljala po strani dok za njih dođe vrijeme.

Mi, stranke Trojke, bili smo ta strana. Znali smo dobro da će tek otvaranjem pristupnih pregovora moći biti otvorene neke druge vrlo važne teme o kojima do sad nije bilo konsenzusa”.

Poručuju da je njihov pristup strpljivog vođenja odgovorne politike ih izlagao lažima i optužbama “tzv. patriota bez pokrića”.

“Naš pristup strpljivog vođenja odgovorne politike nas je izlagao lažima i optužbama tzv. patriota bez pokrića, ali sve je to mala žrtva za veliko dobro koje smo postigli.

ČITAJTE I OVO: Nermin Nikšić se obratio javnosti nakon dobrih vijesti za BiH iz Brisela: “Toliko o ‘izdajama’ i ‘prodajama'”

ČITAJTE I OVO: Željko Komšić nakon ohrabrujućih informacija: “Svakako je dobra vijest za našu zemlju preporuka Evropske komisije za otvaranje EU pregovora sa BiH, ali ostaje još jedan korak”

Nastavljamo dalje, ovo je dosad najvažniji korak na našem putu ka EU, ali ne i najvažniji u cijelom procesu priključenja. Odmah nastavljamo dalje, do što skorijeg članstva u društvu najnaprednijih.”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.