Tromp kod Hadžifejzovića: “BiH mora tražiti ukidanje RS-a! Treća zemlja treba tužiti Srbiju za genocid!”

Tromp ukazala na važnost američke reakcije na Dodikove prijetnje, pa pojasnila kako se može ukinuti entitet RS: „Odgovor Američke ambasade Miloradu Dodiku vrlo je važan za BiH! Iza toga stoji odobrenje Washingtona i sigurno će stati svim svojim sredstvima iza te izjave!

BiH može da traži od Međunarodnog suda u Hagu ukidanje RS na osnovu samopriznanja RS-a i presude iz 2007. godine!”

Hadžifejzović: „Dan poslije… UN i BiH?“

Tromp: „UN su stvarale svoj novi put – put u posthladnu ratovsku budućnost sudjelujući u zbivanjima na prostorima bivše Jugoslavije. Ova rezolucija o Srebrenici predstavlja to što međunarodni liberalni poredak znači i što može donijeti. U tome je njen značaj!”

Hadžifejzović: „Ima li matematika veze pri glasanju?“

Tromp: „Mislim da je važno pogledati koje su zemlje glasale ‘za’ Rezoluciju, koje ‘protiv’, a koje su bile suzdržane! Tako se pravi računica! Tako BiH može vidjeti na kog može računati!”

Hadžifejzović: „Prvi put da SAD kažu da entitet nije vječna kategorija na Dodikove najave o razdruživanju. Osjećate li u toj poruci pravnu i političku snagu Rezolucije?”

Tromp: „Ova izjava je jako važna! Administracija SAD-a je jako oprezna i ta rečenica ima odobrenje Washingtona i sigurno će stati svim svojim sredstvima iza te izjave! Ako to Amerika kaže, to je ‘zeleno svjetlo’ i signal ostalim državama!”

Hadžifejzović: „Šta konkretno politika može uraditi nakon usvajanja Rezolucije o genocidu?“

Tromp: „Važna je deklarativna rečenica Amerike. To znači da međunarodna zajednica ostaje pri stavu o nedjeljivosti BiH i njenih granica koje je imala prije i poslije rata!

Državna odgovornost za zločin genocida nije utvrđena! Presuda Međunarodnog suda pravde iz 2007. govori da je Srbija odgovorna za nesprečavanje genocida i to je jako bitna stvar! Postoji mogućnost da se implementira ta odluka iz presude 2007.!

Hadžifejzović: „Ima li BiH šansu da traži ukidanje entiteta RS?“

Tromp: „Ako i poslije ove rezolucije vodstvo RS-a ide sa tom pričom o razdruživanju, e onda se povlači pitanje kako je ta RS stvarana i šta su njeni predstavnici svjedočili – ko je imao političku i vojnu sposobnost i kapacitet da ih izvršava!

Vraćamo se na presudu iz 2007. – BiH može tražiti da se ta presuda implementira i tad je moguće ukidanje entiteta RS!”

“Pitanje odgovornosti Srbije kao države za genocid ne može se zaboraviti! Treća država može početi tužbu protiv Srbije za genocid – bez obzira na implementaciju presude iz 2007.! Revizije tužbe više nema! To bi bila nova tužba, novi proces!”, poručuje Nena Tromp.

Cijelo gostovanje pogledajte u videoprilogu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.