Trosatna sjednica SDA, glavni odbor stranke: Brojne su teme s obzirom na posljednje probleme i sve ono što slijedi

Redovna sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije je počela u 11 sati i očekuje se da će trajati otprilike tri sata.

Predsjednica ovog odbora je Jasmina Bišćević Tokić, a u rukovodstvu su još zamjenici Mirela Mateša-Bukva, Željko Panić, Alija Tabaković te predsjednik stranke Bakir Izetbegović. Dio glavnog odbora su i brojni članovi sa područja svih kantona u FBiH, ali i iz RS-a i Brčkog te inostranstva.

Osim njih prisustvuju i drugi uvaženi članovi poput Fadila Novalića, Refika Lende, Sebije Izetbegović, Šefika Džaferovića, Adila Osmanovića, Halida Genjca, Safeta Softića, Edina Ramića, Šemsudina Dedića i drugi – javlja Klix.ba.

Posljedni “potres” koji je pogodio SDA, a o kojem će sigurno biti riječi su američke sankcije Osmanu Mehmedagiću.

Obrazloženje američkog Ministarstva finansija za stavljanje Mehmedagića na crnu listu odnosi se na to da je on kao direktor Obavještajno-sigurnosne agencije radio u korist SDA.

Odmah su iz SDA poručili da traže dokaze za tvrdnje SAD-a, no oni nemaju praksu otkrivati na koji način dolaze do informacija na osnovu kojih djeluju njihove institucije.

Također je rasprava u javnosti o diplomi Sebije Izetbegović nešto što kontinuirano šteti SDA-u, međutim u stranci o tome rijetko govore.

Na konferenciji za medije koja je zakazana nakon sjednice ćemo saznati i da li su raspravljali o nedavnom slučaju oduzimanja diplome direktorici KCUS-a.

Osim toga, razgovarat će vjerovatno i o narednim koracima za formiranje Vlade FBiH s obzirom na to da je situacija prilično složena.

SDA bi mogla u narednom periodu pretrpjeti snažan pritisak ukoliko Refik Lendo ne bude htio dati saglasnost za imena nove Vlade FBiH, a što je vrlo izvjesno s obzirom na to da su takvo ponašanje najavili.

HDZ i Osmorka očekuju da će rješenje stići uskoro iz OHR-a, no u tom slučaju i SDA treba zauzeti stav o tome kako će dalje regovati.

U javnom prostoru se sve češće čuju i protesti kao način borbe.

Neizostavne diskusije su svakako i druga unutrašnja pitanja poput Dodikovog otimanja državne imovine, izbora novog sudije Ustavnog suda, ali i druge regionalne i svjetske sigurnosne teme.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.