Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika za BiH.

Iz Tužilaštva BiH su za portal Radiosarajevo.ba kazali da će optužnica tokom dana biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio izmjene Krivičnog zakona BiH prema kojem je neizvršavanje odluka visokog predstavnika te neobjavljivanje tih odluka krivično djelo, Dodik je potpisao ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS.

Ovaj ukaz direktno se kosi sa Schmidtovim izmjenama, a objavio ga je novoimenovani v.d. direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ušli su 11. jula u prostorije Službenog glasnika RS postupajući po nalogu Tužilaštva BiH.

Agenti SIPA-e su Dodika i Lukića ispitali 19. jula.

Dodik je dao izjavu u Banjoj Luci, u zgradi Vlade entiteta RS.

Lukić je negirao sve što mu se stavlja na teret.

Prema izmjenama Krivičnog zakona BiH, za neobjavljivanje odluka OHR-a predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do čak pet godina.

Podsjetimo, Milorad Dodik je sam sebe prijavio Tužilaštvu nakon što je Narodna skupština RS usvojila zakon kojim se van snage stavljaju odluke Ustavnog suda BiH te je predmet dodijeljen postupajućem tužiocu.

Također, Okružno javno tužilaštvo Banja Luka zaprimilo je 7. jula prijavu koju Milorad Dodik podnio protiv Christiana Schmidta.

Po zaprimanju prijave Tužilaštvo je formiralo predmet i dodjelilo ga u rad postupajućem tužiocu.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.