TUŽNA REALNOST Profesorica 12 godina traži posao u struci: “Primorana sam da okopavam maline”

Iako je po zvanju profesorica sociologije, Aldina Tahunić je još jedan radni dan provela na njivi okopavajući maline. Dvanaest godina traži posao u struci, a za portal “Avaza” kaže da joj nije teško raditi nijedan pošten posao, jedino je boli nepravda.

U fokus javnosti je dospjela nakon što je iz revolta objavila na svom Facebook profilu da svoju diplomu, koju je stekla na Univerzitetu u Sarajevu, prodaje preko oglasa. Uz fotografiju diplome je navela da ne može halaliti sve naštimane konkurse i svaku kap znoja koju je uložila u svoju diplomu i znanje.

– Iz revolta sam objavila da prodajem diplomu. Idem i radim na njivi, nije mi teško. Radeći na dnevnicu sam završila fakultet. Kada je riječ o apliciranju na konkurse, moram reći da uvijek imam negativna iskustva. Postalo je javna tajna da se konkursi objavljuju iz formalnosti, odmah se zna kome je namijenjen, pogotovo u malim sredinama. Bez obzira što neko bude uspješan kandidat, on izađe radi formalnosti, to svi znaju – kazala je Aldina.

Osnovnu školu je završila u Fojnici kao učenica generacije iz reda izbjeglih i raseljenih lica. Obavila je pripravnički staž, položila ispit općeg znanja i nastavila neformalno obrazovanje i usavršavanje.

– Apsolutno mi nije teško raditi. Išla sam na razne seminare, nisam prestala da učim i da budem društveno aktivna osoba. Sociologijom se bavim neformalno, volontiram u jednom udruženju, u kojem sam pet godina radila kreativne radionice sa djecom – rekla je Aldina.

Odbijenice ne broji, za 12 godina ih se dosta nakupilo. Žalosti je činjenica da se više vrednuje diploma stečena na sumnjiv način i na fakultetima koji nastaju preko noći.

– Jednostavno, nisam podobna zato što neću da šutim na nepravdu. Primorana sam da okopavam maline cijeli dan, kao danas. Nije meni teško za moju porodicu. Svi su bolovali od korone i moram da im pomognem. Kažu nema mjesta, posebno za sociologe, a sociologija je široka nauka toliko da nema institucije u kojoj sociolog ne može raditi – zaključuje Aldina.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.