U Domu naroda žestoka rasprava Izbornom zakonu. Čolak pokušao “opravdati” njegovo usvajanje, odgovorili su mu delegati iz Kluba Bošnjaka

Započela je s hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), na kojoj treba biti razmatran zahtjev delegata iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda: Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku.

Na početku sjednice predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović je konstatovao da sjednici prisustvuje 14 delegata – pet iz Kluba hrvatskog naroda, četiri iz Kluba srpskog naroda, te pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda – piše Fokus.

Sjednica je zakazana ponovo za danas, jer jučer nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Prema odredbama Poslovnika Doma naroda, kvorum čini devet delegata, uz uslov da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata.

Bariša Čolak, delegat HDZ-a BiH, kazao je da su se odlučili na hitnu proceduru “zbog toga jer nema vremena zbog najave raspisivanja Općih izbora”.

Uprkos brojnim ocjenama relevantnih faktora da je HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona diskriminirajući i protivan demokratskoj praksi, Čolak je kazao da se on “temelji na zakonitosti i da je u skladu sa Ustavom”.

Više puta Čolak je spomenuo “legitimitet predstavljanja” za koji je kazao da je osiguran njihovim prijedlogom i pri izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta FBiH.

Čolak je ocijenio da se HDZ-ovim prijedlogom ne ugrožavaju druga dva naroda, ali da se osigurava “legitiman izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH”.

Rješavanje pitanja ostalih, kazao je Čolak, treba biti predmet ustavnih promjena.

Stigli i odgovori

Denis Bećirović, delegat iz Kluba Bošnjaka, kazao je da je ovakav prijedlog Izbornog zakona BiH i sve njene građane udaljava od Evropske unije, te je ocijenio da je prijedlog Izbornog zakona HDZ-a i antieveropski i antiustavan.

Munib Jusufović, delegat SBB-a, kazao je da nema elemenata za hitnu proceduru za ovaj “ozbiljan zakon”. Mišljenje Venecijanske komisije, kazao je Jusufović, također je temelj za donošenje ovog zakona “a kojeg danas nemamo”.

Vidjeli smo, kazao je Jusufović, da je jučer Ambasada SAD ocijenila da ovaj prijedlog nije u skladu demokratskim standardima.

On je kazao da neće raspravljati o HDZ-ovom prijedlogu Izbornog zakona dok se o njemu ne izjasni Venecijanska komisija, te dok ne bude usklađen s demokratskim principima.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.