U Mostaru održan sastanak Dragana Čovića i Johanna Sattlera, ovo su poruke: “U ovome trenutku ključna je potpuna implementacija rezultata Općih izbora”

U Mostaru je danas održan sastanak specijalnog predstavnika EU u BiH Sattlera i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića. Kako je saopćeno iz te stranke, na početku sastanka istaknuto je kako stečeni kandidacijski status BiH daje snažan temelj za jačanje integracijskih procesa BiH i ubrzan put prema EU.

“Uz brojne teme dvojice visokih dužnosnika, izdvojeno je kako je potpuna implementacija rezultata Općih izbora ključna u ovome trenutku, kako bi se napravio strateški okvir za reformske procese.

Nakon uspostavljanja Vijeća ministara BiH, Vlada FBiH je sljedeći faktor koji mora uskoro biti u potpunosti implementiran.

Kočenje procesa nikome ne može biti u interesu, osobito u trenucima kada međnarodni partneri i prijatelji daju snažnu podršku u svim segmentima – navode iz HDZ-a.

Uz ključna pitanja koja se odnose na formiranje Vlade FBiH, dodaje se u saopćenju, dužnosnici su pozdravili i usvajanje budžeta na nivou BiH čime je ostvarena stabilnost i nastavljena odlična dosadašnja praksa funkcioniranja institucija BiH.

Ambasador Sattler sa studentima mostarskih univerziteta o digitalizaciji

„Budućnost dekodirana: Nova generacija i digitalni svijet” tema je panel diskusije studenata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Fakulteta informacionih tehnologija Univerziteta „Džemal Bijedić” Mostar sa ambasadorom Johannom Sattlerom, šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH, u sklopu novog projekta EU u BiH.

„Današnjim studentima je digitalno u krvi s obzirom na to da su odrasli u digitalnoj eri. Oni mogu predvoditi digitalnu transformaciju Bosne i Hercegovine, koja će otvoriti nove prilike za poduzetnike i inovatore, kao i efikasnije e-upravljanje u javnom sektoru.

Vrlo mi je drago što sam imao priliku za dinamičnu diskusiju sa generacijom promjene – budućim liderima koji imaju snagu da kreiraju bolju budućnost Bosne i Hercegovine”, izjavio je ambasador Sattler.

Današnjoj panel diskusiji su prisustvovali i dr. Ulrike Hartmann, ambasadorica Austrije u BiH, Anđela Čović, voditeljica marketinga ZenDev AB, Salko Kovačić, voditelj IT centra Univerziteta „Džemal Bijedić” Mostar i Darko Marić, specijalist za ljudske resurse, NSoft.

Anđela Čović je istaknula značaj pristupa obuci i obrazovanju koji će mlade ljude opremiti vještinama potrebnim za briljiranje u digitalnom svijetu. „Čineći to, možemo osloboditi njihovu kreativnost i inovativno razmišljanje, te im pomoći da ostvare puni potencijal digitalnog doba.”

Sajra Fajić, studentica prve godine FIT Mostar ističe da je najveća vrijednost ovog EU projekta u tome što mladima pruža priliku da se njihov glas čuje.

„Dobili smo priliku da se naš glas čuje na panelu, što je u svakom slučaju snažnije nego pojedinačna akcija. Učestvovaću u nastavku projekta, jer mi je važno da se povežem sa vršnjacima,” kaže Sajra.

Događaj je završen pozivom studentima da se umreže i apliciraju za narednu fazu #GenChange projekta, te steknu priliku da budu dio pobjedničkog tima koji će ovog ljeta posjetiti Brisel.

Tokom marta i aprila, ambasador Sattler će zajedno sa ambasadorima zemalja članica EU posjetiti javne univerzitete širom Bosne i Hercegovine, razgovarati sa studentima o različitim temama koje su važne mladima, ali su bitne i za napredak države ka Evropskoj uniji.

Tokom šest događaja koji će se održati u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banja Luci i Bihaću, ambasador će se sastati sa više od 800 studenata, imati priliku čuti razmišljanja nove generacije u BiH kao i odgovoriti na studentska pitanja.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.