U SNSD-u su izgleda uznemireni, iz OHR-a su vrlo jasno i nedvosmisleno poručili: “Neprovođenje odluka visokog predstavnika dovodi u pitanje godine napora na izgradnji trajnog mira u BiH”

Ove sedmice je vladajuće u Republici Srpskoj pogodila informacija novinske agencije Srna da OHR priprema izmjene Krivičnog zakona BiH s ciljem kažnjavanja onih koji ne poštuju odluke visokog predstavnika.

Prema njihovoj informaciji, Kancelarija visokog predstavnika priprema amandman koji predviđa krivično gonjenje u slučaju nepoštivanja odluka te institucije.

Iz OHR-a nisu željeli komentarisati te navode, ali su istaknuli da poštivanje odluka visokog predstavnike jeste obavezno.

“Neprovođenje odluka visokog predstavnika ne samo da je u suprotnosti sa provedbom Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego također dovodi u pitanje i više od dvadeset pet godina napora na izgradnji trajnog mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini”, kazali su iz OHR-a za Klix.ba.

Ističu da legitimitet visokog predstavnika leži u Aneksu 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir i deklaraciji Vijeća za provedbu mira, kao i svim podržanim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Bez obzira na to, u Republici Srpskoj uglavnom smatraju da se ovlasti visokog predstavnika kose sa parlamentarizmom i demokratijom u BiH.

Osim toga, ističu i to da Vijeće sigurnosti nije potvrdilo glasanje PIC-a o dolasku Christiana Schmidta, što je ranije bila praksa te da zbog toga on nema legitimitet.

U skladu s tim, Dodik je odmah poručio da neće poštovati nikakvo nametanje u tom smjeru, niti bilo šta drugo.

“Pa šta ako i donese? OHR će donijeti zakon da moraš da ga poštuješ? Eto mi kažemo da nećemo. Pa, mogu pripremiti krivične prijave čim donesu taj zakon.

Dakle, tjeraju nas uz zid i do mjesta u kome nema više povratka i mi ćemo donijeti naše odluke o statusu”, rekao je Dodik.

S obzirom na to da je ova vijest najviše pogodila političare vladajuće koalicije u RS-u koji tradicionalno odbijaju poštivati odluke OHR-a, visokopozicionirani članovi SNSD-a Sredoje Nović i Snježana Novaković Bursać su također komentarisali potencijalne amandmane iz OHR-a.

Novaković Bursać je rekla da je ono što OHR radi svejedno irelevantno s aspekta parlamentarne demokratije i da ima pravo maštati ili pripremati šta god želi, ali da se to neće ostvariti.

Nović je pak poručio da OHR priprema mnogo gore zakone koji će ugledati svjetlo dana.

S obzirom na tendenciju političara iz RS-a da negiraju odluke visokog predstavnika te s obzirom na to da OHR trenutno radi na temi državne imovine, ne bi bilo čudno da Schmidt, svjestan negiranja njegovog legitimiteta, krene u zakonsku regulaciju s ciljem osiguravanja poštivanja odluka visokog predstavnika.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.