Ugledna Bosanka iz Amerike Šabić-el-Rayess oštro poručila bh. političarima: “Dosta je čekanja sadake sa Zapada!”

Bio je to dobar dan za demokratiju, dobar dan za Ameriku, ocijenio je predsjednik SAD Joe Biden u prvom postizbornom obraćanju medijima. Uprkos inflaciji i ekonomskim i socijalnim problemima te predviđanjima uoči izbora, demokrati su postigli odličan rezultat.

Profesorica na Univerzitetu Kolumbija i književnica Amra Šabić-el-Rayess kaže da je preuzimanje Predstavničkog doma od republikanaca posljedica greške američkih vlasti koje su u pandemiji koronavirusa inicirale paket pomoći građanima.

-“Štampanje novca kako bi se svakom Amerikancu pružila pomoć izazvalo je inflaciju zbog koje se populacija danas buni. Naravno, i rat s Ukrajinom se ne može pozitivno odraziti na stanje u SAD.

U Americi se vode slična politička prepucavanja kao i u BiH, koja zagrijavaju polarizaciju na osnovu identiteta. Takva politika nikad nije izdobrila – kaže Šabić-el-Rayess za Avaz.

Zabrinuta je zbog radikalizacije i podjela među građanima, a i ranije je upozoravala da može doći do ozbiljnog nasilja izazvanog politikom i ideologijom.

“Mislim da će naredna kampanja i predsjednički izbori ponovo destabilizirati SAD, a time i svijet. Očekujem da bivši predsjednik Donald Trump u narednih nekoliko dana najavi svoju kandidaturu.

Mislim da narod u BiH, pa ni političari, ne shvataju ozbiljnost situacije u SAD i generalno na Zapadu – dodaje Šabić-el-Rayess.

Samo čekaju

Dijeli ogorčenje i zabrinutost zbog toga što političari iz BiH, koji su s euforijom dočekali pobjedu Joe Bidena, nakon dvije godine njegovog mandata nisu nametnuli ključne teme za budućnost države.

Pogrešnim ocjenjuje pokušaje da se odgovornost i krivica za situaciju u BiH adresiraju na SAD i predsjednika Bidena.

Oni su izabrani da predstavljaju BiH, a “ne da sjede i čekaju sadaku sa Zapada“.

“Ne znam šta rade političari u BiH i do čega im je stalo, ali do budućnosti i prosperiteta običnog naroda i države očigledno nije. Osjetim i vidim koliko je narod kivan i razočaran.

Građanima SAD su bitni inflacija, stopa nezaposlenosti, školovanje djece, zdravstvo, zašto bi im bila bitna zemlja koju mnogi ni na mapi ne mogu naći – kaže Šabić-el-Rayess.

Da riješe probleme

“Žalosno je to što politika u BiH čeka da im neko drugi riješi problem, a još žalosnije što su i narod na to naučili kako bi izbjegli svoju odgovornost.

Rezultati takve politike ne mogu biti drugačiji dok ne dođe do promjene političkog mentaliteta i dok političari ne shvate da su oni krojači sudbine BiH, da moraju zavrnuti rukave i aktivirati se.

Od sadake se preživljava, na njoj se ne gradi budućnost – ističe Šabić-el-Rayess.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.