Ugledni američki profesor David Pettigrew upozorava zbog dešavanja u BiH: “Sankcije su potrebne prije nego situacija eskalira!”

Gost emisije ‘7 Plus’ Hayat TV-a, bio je profesor američkog univerziteta David Pettigrew, dobar poznavalac prilika na Zapadnom Balkanu.

Član programa za izučavanje genocida na univerzitetu Yale, te dio tima stručnjaka na kanadskom Institutu za istraživanje genocida, ali i član odbora Bosansko-američkog centra za istraživanje genocida iz Chicaga. Godinama na svojim predavanjima širom svijeta govori o onome što se ovdje dešavalo devedesetih godina, o genocidu i stradnjima.

Pettigrew je na početku kazao kako Dodik stvara opasnu situaciju, ne samo u zemlji, nego i u regionu.

– Njegove akcije izgledaju provokativnije nego ranije. Ovo što on radi je odstupanje od Daytonskog sporazuma i ozbiljne prijetnje miru. Potpunu eskalaciju stanja mogu spriječiti samo ozbiljne sankcije. HDZ nema podršku Međunarodne zajednice kada je u pitanju Izborni zakon, to se jasno vidi, ali nema konkretnih radnji. Ostalo je samo na osudama od strane zvaničnika i ambasadora. Treba se usprotiviti još agresivnije HDZ-ovom Izbornom zakonu, obzirom da on sugerira daljnje podjele, tačnije etničke što dodatno ugrožava mir – istakao je Pettigrew.

Dodao je kako Međunarodna zajednica sa političke scene treba ukloniti neke političare, prije nego bude kasno.

– Ako se sad ne reaguje, naći ćemo se u nemogućoj situaciji, kada ni sankcije neće biti od koristi. Tada će trebati hrabrije reakcije. Smatram da Međunarodna zajednica ne bi trebala dozvoliti Dodiku da se nastavi baviti politikom – kazao je Pettigrew.

Kada je u pitanju reakcija Visokog predstavnika, Pettigrew je kazao kako se nadao smislenoj reakciji.

– Izgleda da djeluje veoma oprezno, razočaravajuće je što bonske ovlasti kako je i sam rekao drži u fioci. Donošenjem Zakona o negiranju genocida u Srebrenici, Inzko je time dokazao da se Međunarodna zajednica trebala i ranije dosta agresivnije uključiti. To je bila i poruka budućem Visokom predstavniku da treba da bude odlučniji. Kao što sam i rekao, dosadašnja reakcija Schmidta bila je razočaravajuća. Prijedlog HDZ-a kada je u pitanju Izborni zakon, dodatno zaoštrava odnose i produbljuje već postojeću krizu – naveo je Pettigrew.

Naglasio je kako Amerika svojim konstantnim kontaktima sa susjednim zemljama Bosne i Hercegovine jasno reaguje kada je u pitanju stanje u Bosni i Hercegovini.

– Najviše reakcija dolaze iz SAD, međutim ono što me brine jeste to da one nisu hitne. Također, činjenica koja me dodatno brine jeste i ta što SAD ne shvataju opasnost predlaganja HDZ-ovog Izbornog zakona. Escobar je rekao da je Srbija percipirana kao partner u očuvanju mira, odnosno kao partner SAD-u i Međunarodnoj zajednici. To je irnoja u ovoj situaciji. Smatram da bi Sjedinjene Američke Države trebale prestati održavati takav odnos sa Srbijom – naglasio je Pettigrew.

Kada su probosanske snage u pitanju, kazao je kako se jasno vidi dosta zajedničkih napora raznih političkih stranaka.

– To je ono što me raduje. To bi moglo i simbolički utjecati na jedinstvo. To su snage i patrioti Bosne i Hercegovine, koji su spremni da brane i štite suverenitet i integritet države – kazao je Pettigrew i dodao kako je Rusija igrač u pozadini, koji pruža podršku Srbiji i RS-u.

Pogledajte snimak gostovanja.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.