Ugledni profesor i historičar Enver Imamović alarmira: “Vrijeme je da se naše institucije trznu, kada i kako je nestalo kulturno blago BiH”

Ugledni profesor i historičar Enver Imamović kaže da najveći broj umjetnina, starinskog oružja, povelja, vjerskih knjiga, starih nošnji, arheoloških predmeta i drugih dragocjenosti, što su vjekovima stvarali i posjedovali naši preci, završilo je u inozemstvu.

Zvanične vlasti ništa ne poduzimaju da nam se to vrati.

Kako je rekao za portal “Avaza” o kulturnom blagu BiH ponovo se govori jer je nestala knjiga o Čajničkom evanđelju koja se čuvala u crkvi u Čajniču.

“Imao sam projekt na kojem sam radio godinama. Rezultat toga je da sam obuhvatio sve moguće podatke o onome što je nestalo u proteklih 500 godina, odnosno od perioda kada je Turska okupirala BiH.

Rat kao rat, zna se šta radi vojska, mnogo toga je nestalo. Najvrijednije su nosili sa sobom, a to su umjetnine ili knjige, i drugi predmeti. Mnogim predmetima sam ušao u trag i to sam predao federaciji – kaže profesor.

Konkretni podaci

Kaže da je riječ o konkretnim podacima, sa slikama, i to su sve podaci iz evropskih muzeja.

“Među tim popisima ima svega i svačega, počev od raskošnih odjeća, pa oružja, nakita, posebno književna blaga, pa diplomatska arhiva srednjovjekovne države, razne povelje… Pitanje je kako je to otišlo iz BiH – govori Imamović.

Podsjeća da su u BiH, nažalost, tri rata bila.

“Pljačkalo se. Kroz brojne ratove, od 15 stoljeća pa nadalje, nažalost, dosta toga je ukradeno i uništeno. Na stotine, hiljade predmeta sam pronašao.

Od Pariza, pa Dablina, Berlina, Moskve, Atene, Sofije, posebno Beograda, Zagreba, Milana i tako dalje. Sve je to tamo. Mnogo toga je završilo u privatnim zbirkama – dodao je profesor Imamović.

Opljačkano i odneseno iz BiH

Masovno se pljačkalo, otkupljivalo, dodaje Imamović.

“Vreće i vreće raznog novca, dukata, oružja od zlata i srebra sa draguljima se nalazi u Austriji. Arhiv srednjovjekovne bosanske države sam našao u Ljubljani, bogomolje, vjerske knjige najviše ih je u Rusije jer je 1876 došao njihov diplomata došao u Bosnu i iz manastira dobivao vrijedne knjige.

Imam tačan naziv knjiga koje su tamo – govori Imamović.

U proteklom ratu je bio direktor Zemaljskog muzeja te kako kaže, poznato mu je šta je sve opljačkano i odneseno iz BiH.

“Vrijeme je da se naše institucije trznu jer po ovom pitanju ništa ne rade. To što sam im predao sigurno je bačeno u ormare – kaže Imamović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.