Ugledni sarajevski profesor nedvosmisleno otkrio: “Moskva će maksimalno koristiti proruske političare na Balkanu”

“Posljedice ovih odluka su ogromne”, kaže za vanredni profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i europske studije Univerziteta Burch prof. dr. Adis Maksić komentirajući odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da pošalje vojsku u regije u istočnoj Ukrajini koje kontroliraju separatisti koje podržava Moskva.

Prije toga je, podsjetimo, potpisao dekrete o priznanju nezavisnosti “Donjecke Narodne Republike” i “Luganjske Narodne Republike”.

Novi hladni rat

S obzirom na dešavanja u proteklim danima profesor Maksić smatra da ovo potpuno očekivan razvoj događaja.

„Vidjeli smo prije nekoliko dana izbijanje sukoba u i oko ove dvije samoproglašene republike, zatim navodnu evakuaciju civila za Rusiju, a sve to paralelno sa prijedlogom ruske Dume da se priznaju ove teritorije. Jasno je da je u pitanju bilo kreiranje izgovora za intervenciju, a sve naravno pod plaštom “zaštite civilnog stanovništva”.

Putin nije uspio da dobije ono što je tražio za pregovaračkim stolom pa se odlučio za primjenu „gruzijskog scenarija“. Nije dobio de jure garancije vezane za članstvo Ukrajine u NATO-u pa je odlučio de facto da to zaustavi amputiranjem dijela ukrajinske teritorije.

Donjeck i Lugansk igraju istu ulogu u ovoj politici kao Južna Osetija i Abhazija u Gruziji“, objašnjava Maksić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima „ovo je eskalacija koja može da potpuno vrati odnose između Rusije i Zapada na one iz dana kada je Hladni rat bio na vrhuncu“.

„Svaki sukob između ukrajinskih snaga i separatista na istoku je sada direktan sukob Ukrajine i Rusije. S druge strane, ne trebamo ove događaje posmatrati crno-bijelo, odnosno da smo sada na putu bez povratka u kojem više nema mjesta za pregovore. Ruske aktivnosti u Ukrajini uvijek mogu biti šire, i prevazići Donjeck i Lugansk, dok sankcije Zapada prema Rusiji također mogu biti striktnije“, komentira prof. Maksić.

Refleksije na regiju

Prema njegovim riječima, pregovori će se svakako nastaviti, ali od danas sa novih pozicija i „vezat će se za menadžment ili kontrolisanje sukoba umjesto pokušavanja da se isti izbjegne“.

„Sve je ovo relevantno za nas region, u kojem su EU i NATO direktno prisutni, ali i u kojim ima dovoljno pro-ruskih političara u pozicijama moći koje će Rusija maksimalno koristiti kao adut destabilizacije sfera uticaja Zapada“, upozorio je Maksić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.