Ustavni sud BiH donio odluku po zahtjevu Željka Komšića

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučujući po zahtjevu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića utvrdio je da su odredbe Zakona o prebivalištu i boravištu BiH, koje je Komšić smatrao spornim, u skladu sa Ustavom BiH.

Komšić je tražio od Ustavnog suda da ocijeni kompatibilnost člana 8. st. 2, 3, 4, 5. i 6, člana 8.a i člana 32. stav 3. tačka d) Zakona o prebivalištu i boravištu sa članovima I/2, II/3.m) i II/4. Ustava BiH u vezi s pravom na slobodu kretanja i prebivališta.

Ustavni sud smatra da je navedenim odredbama zakona koje Komšić osporava jasno reguliran širok spektar dokaza koji su razumni i objektivni za prijavu prebivališta, koji su “propisani u javnom interesu i imaju legitiman cilj, kao i „dodatnih“ dokaza u postupku provjere prijavljenih državljana s evidentiranim prebivalištem, a što je obaveza nadležnog organa, te se jednako primjenjuju na sve građane BiH”.

Komšić je u svom zahtjevu naveo da razlozi podnošenja zahtjeva odnose se na to da nečiji imovinski status ne može biti temeljem za utvrđivanje bilo čijih prava i temeljnih sloboda zbog čega smatra da to nije u skladu sa Ustavom BiH ni međunarodnim konvencijama.

– U takvom ambijentu, u kojem nečiji imovinski status, predstavlja temelj za davanje prava na prebivalište, izrazito je diskriminatoran i stvara mogućnosti da gubitkom prebivališta veliki broj građana Bosne i Hercegovine ostane bez drugih prava koja proizlaze iz prijave prebivališta, kao što je pravo na rad, obrazovanje, zdravstveno i socijalno osiguranje i niz drugih prava -smatrao je Komšić.

On je ranije izjavio da se tokom petogodišnje primjene spornih odredbi Zakona o prebivalištu i boravištu BiH, došlo do saznanja da bi veliki broj građana, čiji broj se može mjeriti stotinama hiljada, izgubio ranije stečeno pravo na prebivalište, a time i svoj pravni subjektivitet unutar pravnog sistema BiH, što je nedopustivo.

Izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine stupile su na snagu 2015. godine a isti, pored ostalog, propisuje da su, u postupku prijavljivanja prebivališta i adrese stanovanja, državljani dužni da prilože dokaz da imaju valjan osnov za prebivalište na adresi na kojoj se prijavljuju, piše Fokus.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.