Uzalud je Dragan Čović “kumio”, glasnogovornik Delegacije EU u BiH javno: Ne može biti nikakvih preduslova ili opstrukcija.

Centralna izborna komisija (CIK) je raspisala Opće izbore u BiH.

Odmah nakon toga, predsjednik HNS-a Dragan Čović uputio je pismo međunarodnim zvaničnicima u kojem je istakao svoju zabrinutost, zbog kako navodi, “odluke CIK-a o raspisivanju Općih izbora bez nužne Izmjene Izbornog zakona u cilju otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija”.

Glasnogovornik Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ferdinand Koenig je za portal “Avaza” istakao da je od najveće važnosti da pošteni, slobodni i inkluzivni izbori budu nesmetano organizovani.

– U skladu sa izbornim okvirom BiH, Opći izbori 2022. godine zakazani su za 2. oktobar i očekujemo od svih političkih aktera u Bosni i Hercegovini da sarađuju u dobroj namjeri kako bi osigurali pravovremeno finansiranje predstojećih izbora, te da djeluju sa punom posvećenosti integritetu i transparentnosti izbornog procesa.

Ured EU u BiH izražava žaljenje što politički lideri u Bosni i Hercegovini, uprkos naporima na facilitaciji EU i SAD-a, nisu uspjeli reformisati Ustav i Izborni zakon, u skladu s ključnim prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

U nedostatku dogovorenog sporazuma o ustavnoj i izbornoj reformi, i dalje je na snazi zakonodavni okvir pod kojim su održani Opći izbori 2018. godine i prethodni opći izbori.

Sada je od najveće važnosti da pošteni, slobodni i inkluzivni izbori budu nesmetano organizovani, kako je zakazano, kako bi se građanima omogućilo da ostvare svoje osnovno pravo da glasaju.

Ovo je ključni demokratski uslov u skladu sa Ustavom. Ne može biti nikakvih preduslova ili opstrukcija.

Pitanja o kojima postoje neslaganja treba rješavati konstruktivnim dijalogom – zaključio je Koenig iz Delegacije EU.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.