Vahid Halilhodžić bez pardona o Savi Miloševiću: “Kada imaš rezultat ne smiješ primiti dva gola iz kontra napada”

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u fudbalu ponovo je doživjela veliko razočaranje. U polufinalu baraža za Euro, „Zmajevi“ su poraženi od selekcije Ukrajine rezultatom 1:2, iako su imali do 85. minute sve u svojim rukama. Kako to i inače biva s našom selekcijom, pokleknuli smo pred ciljem. Nakon još jednog teškog poraza, kako za igrače, tako i za navijače, porazgovarali smo s našim legendarnim stručnjakom Vahidom Halilhodžićem.

Vaha, kako ga mnogi odmilja zovu, u više navrata je u razgovoru za „Dnevni avaz“ kazao da mu je jako žao, pa čak i da se ponekad malo nervirao zbog svega.

-Šteta stvarno. Bila je prilika da se napravi iznenađenje. U ovom trenutku ekipa Ukrajine možda ima kvalitetnije igrače, ali pred publikom u Zenici propuštena je prilika da se prođe u finale baraža i prvi put ode na Euro – započeo je Vahid Halilhodžić razgovor za „Dnevni avaz“.

Dotakli su se i teme baraža. BiH je ispala i u svom petom pokušaju u baražu, po čemu smo apsolutni rekorder.

-To je malo veći problem. Treba dublja analiza zbog čega reprezentacija BiH dođe do baraža i ne može proći. Na osnovu toga se treba napraviti zaključak.

Prvo poluvrijeme jr izgledalo relativno kvalitetno. Pogotovo do gola. Po prvi put sam osjetio veliku želju, volju igrača, borbenost, ono zajedništvo koje je nekad i nedostajalo. I onog momenta kad je pao gol, sve se to kao kula od karata srušilo. Ekipa je počela neorganizovano igrati i na kraju izgubila.

Čujem da su tu izmjene neke napravljene koje su možda utjecale na stabilnost ekipe. Bile su i neke povrede, a primijetio sam da i fizička spremnost kod igrača nije u najboljem stanju.

Poslije svakog šprinta, pogotovo u drugom dijelu, zadihani budu. Ili su umorni ili fizički loše pripremljeni, teško je to reći – kazao je Halilhodžić, a onda objasnio gdje se pogriješilo:

-Međutim, jedna pouka je kada takvu utakmicu igraš, kada imaš rezultat, ne možeš primiti dva gola iz kontranapada. To je neprihvatljivo u modernom fudbalu. Trebaš se tako organizovati da nastojiš napadati, ali defanzivni sistem bude na mjestu. Ne možeš tako lagano dopustiti da igrači budu slobodni u šesnaestercu.

Trebalo je imati loptu u nogama, iako si imao prednost, pa nastaviti igru pa možda i drugi gol postići koji bi bio definitivan. U svakom slučaju, da baza ostane čvrsta, pa čekati da protivnik napravi kobnu grešku i da se otvore, a onda da se napravi kontranapad, koji će donijeti priliku za drugi gol. Trebalo se drugačije taktički odigrati kada se imao rezultat.

Kobna greška

Halilhodžić je objasnio da smo imali idealan rezultat, ali da ga nismo znali sačuvati, te da se ne smije kriviti pojedinac, ali da može razumjeti frustraciju navijača.

-Ne bi se trebalo nikoga napadati pojedinačno jer se onda svima može naći mana. Lijeva strana je bila potpuno prazna za taj gol. Ako je igrač ostao u napad, morao ga je neko pokriti na mjestu. Da se napravi ta rotacija. Ne možeš dozvoliti da kad napadneš ostavljaš praznine.

Na kraju krajeva, ti čuvaš rezultat. 1:0 je dovoljno da se kvalifikuješ za dalje, ne moraš tražiti 4-5 golova. Defanzivni blok je morao postojati. Mi uvijek stalno tražimo probleme u treneru, sto ih se promijenilo, to je više i patetično. Puno toga se može promijeniti.

Meni je bilo stvarno žao, ali ekipa s takvim iskustvom i igračima je iskoristila naše greške. Ipak, poraz je poraz. Mogu ja i frustraciju navijača razumjeti – istakao je Halilhodžić.

Za kraj, govorio je i o potrebnim promjenama u selekciji kako bi se napravio potrebni napredak.

-Reprezentacija je stalna, igrači se mijenjaju. Poslije ciklusa treba pokrenuti nešto novo. Međutim, treba šira diskusija s ljudima koji dobro znaju šta se događa u savremenom fudbalu.

Svi stručnjaci koji žele pomoći BiH da učestvuju. Ima tu kvalitetnih igrača, ali što dođe da stalno ne prolazimo te baražne utakmice. Treba se dobro to analizirati zbog ovih utakmica koje donose veliko razočarenje – zaključio je Vahid Halilhodžić.

Pitanja Savezu

-Treba postaviti pitanje i Savezu – zašto toliko igrača se opredjeljuje da igra za okolne reprezentacije, umjesto za BiH? Zašto im je njihova država uvijek drugi izbor? Kako se to dozvoljava? Toliko dobrih igrača otišlo igrati za Srbiju i Hrvatsku.

Naravno, ima ih i mnogo u našoj selekciji. To je pitanje za ljude koji vole Bosnu i Hercegovinu, pa da zasjednu. Mora doći do radikalnih promjena – i u sastavu i u samom načinu rada. Današnji fudbal zahtijeva kompetenciju na svim nivoima. Gledam i ove mlađe selekcije.

Nisu to ni neki rezultati koji se očekuju, moglo bi to biti bolje – upitao je Halilhodžić čelne ljude.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.