Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda BiH, “zagrmila” u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića: “Državna imovina pripada BiH! Ako ne postupe po odluci Suda – u zatvor!”

Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda BiH, u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića nedovsmisleno otkrila kome pripada državna imovina.

Hadžifejzović:” I FBiH i RS ne poštuju vaše presude. Sve prodano, opljačkano, rasparčano…? Galić: “Ako ne postupe po odluci Suda po pitanju državne imovine, mogu biti kažnjeni pet mjeseci do šest godina zatvora. To je krivično djelo! (…)”

“(…) Tužilaštvo mora raditi zbog nas, zbog države; moraju provoditi naše odluke!” Hadžifejzović: “A Buk Bijela?” Galić: “Postoji spor između Srbije i BiH! Mi ne možemo to riješiti; Tužilaštvo BiH mora reagovati!”

Ustavni sud BiH je čuvar Ustava BiH! Direktnih političkih pritisaka na Ustavni sud BiH nema, ali njihove izjave se smatraju pritiskom! Sulejman Tihić je prvi pokrenuo pitanje nadležnosti državne imovine!

Tada je Ustavni sud utvrdio da je pitanje državne imovine isključivo u nadležnosti države BiH! Ustavni sud BiH je donio odluku da se pitanje državne imovine mora riješiti zakonom na državnom nivou.

Taj zakon nikada nije donesen! Bilo je oko šest spornih zakona o imovini koje smo osporili. Ovo je začarani krug i nije pitanje samo donošenje zakona! Mene brine nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH.

BiH je sukcesor imovine koja je, prema Sporazumu o sukcesiji, pripala BiH! Imovina Republike BiH, po kontinuitetu, pripada BiH! Zaboravlja se da je 2007. godine Parlamentarna skupština BiH prihvatila Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom! Vlasti u RS-u to zaboravljaju i ne spominju! Kada je u pitanju državna imovina, Ustavni sud iste standarde i principe primjenjuje i u FBiH!

Činjenica je da niko u Federaciji nije pokrenuo ocjenu ustavnosti spornih zakona, ali mi smo poništavali rješenja kojima se državna imovina knjižila na druge nivoe vlasti! Nemamo podatak koliko državne imovine je oteto, prodato, preknjiženo. Ustavni sud BiH nije nadležan za to! Ustavni sud prati sprovođenje odluka, ali nema mehanizme da naloži da se ispoštuje ta odluka.

Ako se odluka ne izvrši, jedino što možemo da uradimo je da donesemo rješenje o neizvršenju odluke koje dostavljamo nadležnom tužilaštvu! Lice koje ne izvrši ili ne postupi po odluci Suda može da bude kažnjeno pet mjeseci do šest godina zatvora – to je krivično djelo! Tužilaštvo BiH bi trebalo biti aktivnije kada je u pitanju neizvršenje odluka Ustavnog suda BiH!

Do sada nisu pokazali neku aktivnost! Pitanje koncesije za hidroelektranu “Buk Bijela” je aktuelno pred Ustavnim sudom BiH! Utvrđeno je da postoji spor između Srbije i BiH! I tu smo donijeli rješenje o neizvršenju odluke i dostavili ga Tužilaštvu BiH!
Mi ne možemo riješiti taj spor, nije naša nadležnost! Predmet o ocjeni ustavnosti izmjena Izbornog zakona koje je nametnuo Schmidt je još u radu.

Donijeli smo privremenu mjeru. Radi se o izuzetno složenim i teškim pitanjima i ne možemo tek tako odlučiti. Nepoštivanje i neizvršavanje odluke Ustavnog suda je kršenje zakona.

Sloboda izražavanja je uvjet bez kojeg se ne može, jedna od najvažnijih sloboda. Kada zakon o kleveti stupi na snagu, može se podnijeti zahtjev Ustavnom sudu BiH”.

Pogledajte cijelo gostovanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.