“Vapaj” premijera Hrvatske Andreja Plenkovića iz Mostara: “Apelujem na lidere Bošnjaka i Hrvata da obnove savezništvo, kuća se gradi od temelja”

Premijer Hrvatske Andrej Plenković na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru danas je ponovo pozvao na to da se isključivo Hrvatima u Bosni i Hercegovini omogući da biraju svoje političke predstavnike. Poručio je da je riječ o prijateljskom apelu – piše Klix.

Ocijenio je da Mađarska kao zemlja partner ovog sajma, kako je rekao, jasno artikulira signale prema Bosni i Hercegovini.

Prije nego što će se osvrnuti na političke odnose, govorio je o ekonomskim odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Plenković smatra da će ulazak njegove države u eurozonu i Šengenski prostor biti bitan i za Bosnu i Hercegovinu.

Napomenuo je koliko je značajna i trgovinska razmjena dvije zemlje.

“Bosna i Hercegovina je prijateljska država, država sa kojom je privredna razmjena 2021. iznosila 2,6 milijardi eura. Direktna hrvatska ulaganja su 1,4 milijarde eura. Hrvatska je drugi investitor u Bosni i Hercegovini, nakon Austrije”, podsjetio je.

Potom je komentarisao političke odnose uvjeravajući da je Hrvatska, kako je izjavio, zainteresovana da se politička kriza ne prolongira i da institucije dobro funkcionišu. Zatim je pozvao na “legitimno predstavljanje”

“Da su svi narodi i građani legitimno zastupljeni. To govorimo kao potpisnica i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma”, dodaje.

Ocijenio je da je postojeći koncept Bosne i Hercegovine prepoznat i u onome što je nazvao kompasom Evropske unije.

“Apelujem na lidere bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka da obnove savezništvo. Kuća se gradi od temelja. Bosna i Hercegovina je zemlja konstitutivnih naroda i svih ostalih građana. Taj koncept je tu i on je važeći. On je prepoznat u kompasu koji je usvojila EU”, ukazao je.

Zatim je ponovo pozvao na to da Hrvati budu “legitimno zastupljeni”.

“Sve radimo s prijateljstvom i dobronamjerno. Vodimo računa da prijatelj može otvoreno kazati koje su to poteškoće i kako ih prevladati. Potrebno je napraviti iskorak da Hrvati budu legitimno zastupljeni. To je apel prijatelja i zemlje koja je spremna učiniti da Bosna i Hercegovina dobije što prije kandidatski status za članstvo u EU”, zaključio je Plenković.

Kao izazove je istakao i agresiju Rusije na Ukrajine koju je osudio obraćajući se prisutnima na sajmu u Mostaru.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.