Varali kupce akcijskim cijenama. Osuđeni i trgovački lanac i direktor

Ovih dana su veliki domaći trgovački lanac te direktor nabave proglašeni krivima i kažnjeni zbog varanja kupaca lažnim akcijskim cijenama. Inspektori su u hipermarketu Plodina u Ulici Karla Metikoša u Zagrebu i na internetskim stranicama firme krajem septembra prošle godine utvrdili kako je “trgovački lanac koristio nepoštenu, odnosno zavaravajuću poslovnu praksu, zabranjenu odredbama Zakona o zaštiti potrošača”, prenosi Danica.

Muljali s popustima

Radi se o netočnim informacijama tijekom oglašavanja pogodnosti u odnosu na cijenu sira Gouda jer je prikazano kako je sir na popustu od 36 posto i da mu snižena cijena iznosi 5.49 eura, a prije je bila 8.69 eura. Međutim, redovna cijena Goude je iznosila 6.49 eura, što znači da je cijena bila niža tek 15 posto.

Za Scotti rižu dugo zrno pisalo je da je na popustu od 42 posto te je nova cijena 2.29 eura, a prije je bila 3.98 eura. U redovnoj prodaji je cijena te riže bila 2.29 eura, što znači da popusta uopće nema.

Kako su se Plodine branile na sudu?

U Plodinama su se branili kako su kataloge tiskali 10-ak dana prije primjene, a u međuvremenu je bila stupila na snagu vladina odluka o ograničavanju cijena proizvoda, piše Danica.

“Zbog toga su redovne cijene za navedene proizvode bile iskazane u razini onih prije primjene mjera ograničavanja cijena”, kazali su iz Plodina.

Plodine i direktor moraju platiti 1330 eura kazne
No, sutkinja je odbacila obranu trgovačkog lanca i prihvatila iskaze državne inspektorice koja je bila u trgovini i šefice dućana.

“Za okrivljenike sud nije našao olakotnih okolnosti, dok je kao otegotna uzeta u obzir sklonost okrivljenika protupravnim oblicima ponašanja koja se očituje u činjenici da su dosad višekratno pravomoćno prekršajno osuđivani”, istaknula je sutkinja u presudi koja je donesena ovih dana, prenosi Danica.

Plodine i direktor moraju platiti po 1330 eura kazne te 133 eura troškova postupka. S obzirom na to da je presuda nepravomoćna, na nju imaju pravo žalbe.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.