Veliki broj policajaca kod Istočnog Sarajeva i Doboja, okupile se pristalice Milorada Dodika

U 18 sati je zakazano okupljanje pristalica Milorada Dodika u četiri mjesta koja se nalaze na administrativnoj međuentitetskoj liniji. Jedan od skupova bit će i u Istočnom Sarajevu gdje je trenutno prisutan veliki broj policajaca MUP-a RS-a, ali i MUP-a Kantona Sarajevo na teritoriji entiteta FBiH.

Riječ je o skupu gdje se kao organizator navodi “Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH”, a riječ je o skupu podrške Miloradu Dodiku i Milošu Lučiću protiv kojih je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu.

Kako je najavljeno iz odbora, mirna okupljanja održat će se u 18 sati na nekoliko mjesta koja predstavljaju tzv. entitetsku liniju odnosno u Doboju, Istočnom Sarajevu, Loparama i Nevesinju.

Skup podrške Dodiku trebao bi trajati pola sata, a zvaničnici su naglasili kako će u tom periodu saobraćaj biti obustavljen.

Tim povodom je u Istočnom Sarajevu, kao i na Dobrinji prisutan veliki broj policijskih službenika MUP-a RS-a i policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo.

Organizatori su ranije najavili da će doći do obustave saobraćaja, na šta su federalne vlasti odgovorili da ni pod kojim uslovima ne bi smjelo doći jer bi to značilo kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Osim u Istočnom Sarajevu, okupljanje je počelo i u Doboju gdje situaciju osiguravaju pripadnici MUP-a RS-a.

Među okupljenima u Istočnom Sarajevu su ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, premijer RS-a Radovan Višković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, dok se u Doboju očekuje dolazak predsjednika RS-a Milorada Dodika i članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

U Istočnom Sarajevu se u 18:00 sati okupilo nekoliko stotina građana, a mnogo manji broj ljudi se okupio u Loparama. Okupljeni simpatizeri vlasti RS-a nose zastave s likom Milorada Dodika i Vladimira Putina.

Podsjetit ćemo, okupljanja povodom podrške Dodiku komentirao je i federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak koji je ovakve događaje ocijenio kao bespotrebne.

“Država ne dozvoljava to. Sve što bude iz naše nadležnosti mi ćemo poduzeti. Tražit ćemo podršku svih agencija i međunarodnih institucija te onih koji su zaduženi da brinu o sigurnosti građana BiH i FBiH.

Trebaju biti najavljeni na određenom području.

Praviti proteste na entitetskoj liniji šaljete poruku koja proizvodi revolte građana. To nije potrebno i neumjesno je”, poručio je ministar.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić kazao je da je razgovarao sa ministrima unutrašnjih poslova RS-a i FBiH Sinišom Karanom i Ramom Isakom te da je dobio garancije da će skupovi proći mirno – prenosi Klix.ba.

Rekao je da su se usaglasili da će bilo ko da pokuša da izazove incident da bude procesuiran od policijskih agencija u skladu s nadležnostima.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.