Veliki poraz za lidera SNSD-a Milorada Dodika je nastupio: Za njegov veto u NSRS nije bilo dvotrećinske većine

Zastupnici u NSRS danas su se izjasnili o Odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Sjeverne Irske, usvojenoj bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 8. juna koju je Dodik proglasio veoma štetnom po vitalne interese RS i pozvao narodne poslanike da se izjasne.

Nije bilo dvotrećinske podrške u Narodnoj skupštini Republike Srpske za veto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Od 62 prisutna poslanika “ZA” je glasao 51 poslanik, što nije dovoljno da bi odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine bila osporena.

Na posebnoj sjednici Narodne škupštine Republike Srpske koja se održala na zatjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika danas je protekla u žestokoj debati poslanika.

Vladajuća koalicija i opozicija u RS su jedne druge optuživali. Vladajuća koalicija je stava da bi opozicija morala glasati u interesu RS i glasati za veto člana Predsjedništva BiH, dok je opozicija imala suprotno mišljenje, govoreći da su kapitulirali u Briselu – prenosi N1.

Milorad Dodik je optužio opoziciju zbog ovakvog glasanja rekavši da je protiv interesa RS.

Dodik nije bio u sali kada je trebalo da, uoči glasanja, da završnu riječ, dok je u ranijem uvodnom obraćanju kritikovao ne samo spomenuti trgovinski sporazum, nego i generalno politiku Velike Britanije tvrdeći da je ona oduvijek bila neprijateljska prema RS-u i srpskom narodu, a posebno u mandatu bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna.

Narodna skupština RS-a ni u aprilu ove godine nije dvotrećinskom većinom potvrdila izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju odluka Predsjedništva, usvojenih na sjednici održanoj 31. marta ove godine, veoma štetnim po vitalne interese RS-a.

Dodikov veto se tada odnosio na pet odluka od čega su dvije bile u vezi s Centralnom izbornom komisijom BiH, a tri u vezi s međunarodnim testiranjem učenika.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.