Veliki udarac za RS iz Njemačke: Ministarstvo vanjskih poslova BiH primilo zvaničnu obavijest o obustavi četiri projekta u tom entitetu

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zaprimilo je informaciju Ambasade Savezne Republike Njemačke u kojoj se obavještava da će Savezna vlada Njemačka “obustaviti pripremu četiri infrastrukturna projekta za entitet Republika Srpska u Bosni i Hercegovini u iznosu od 105 miliona eura”, rečeno je za N1 iz MVP BiH.

U dopisu se navodi da će obustava trajati dok “odluke Narodne skupštine RS od 10. decembra 2021. i 10. februara 2022. godine ne povuku i dok trenutna blokada državnih institucija ne bude okončana”.

“Kako se navodi, riječ je o projektima Rehabilitacija HE Trebinje IV, Rehabilitacija HE Trebinje faza III, Vjetropark Hrgud i Opskrba otpadne vode Gradiška. Savezna vlada, kako je istaknuto u dopisu, čvrsto stoji na strani Bosne i Hercegovine i spremna je za proširenje saradnje i intenzivniju podršku procesima približavanja BiH Evropskoj uniji. Istovremeno, kako je navedeno, Savezna vlada će se odlučno suprotstaviti svakoj političkoj i ekonomskoj destabilizaciji Bosne i Hercegovine putem separatističkih težnji”, kazali su za N1 u MVP BiH.

Podsjetimo, ovu mjeru najavilo je više njemačkih zvaničnika kao i Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u emisiji Pressing.

Nakon američkih i britanskih sankcija i Njemačka konkrento djeluje tamo gdje najviše boli, a to SU novac i investicije.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.