Veoma bitno pitanje: Denis Bećirović traži da se na sljedećoj sjednici Predsjedništva BiH razmatra pitanje granice sa Srbijom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović predložio je da se na sljedećoj redovnoj sjednici ove institucije razmotri izvještaj Državne komisije za granicu BiH s obzirom na to da je, kako smatra, pitanje razgraničenja sa susjedima, jedno od važnijih za državu.

U skladu sa Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović predložio je 20.1.2023. da se na predstojećoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH uvrsti i razmotri izvještaj Državne komisije za granicu BiH, u vezi sa državnim razgraničenjem između BiH i Srbije, sa prijedlogom konkretnih zaključaka.

Jedno od otvorenih bilateralnih pitanja u odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Srbije odnosi se na regulisanje međudržavne granice, odnosno potpisivanje Ugovora o državnoj granici.

“U tom kontekstu, pitanje zaključivanja ugovora o granici između dvije suverene države, u skladu s principima mirnog rješavanja sporova prema povelji Ujedinjenih nacija, predstavlja prioritetno pitanje i u interesu je obje države”, navodi on.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović ocjenjuje da je jačanje dobrosusjedskih odnosa i razvoj regionalne saradnje važan aspekt izgradnje stabilnosti i uspješnog pozicioniranja Bosne i Hercegovine na međunarodnoj ravni.

Ugovorno regulisanje pitanja državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije bilo je tema razgovora na najvišem političkom nivou, ali nije bilo sastanaka ovlaštenih komisija za granice dvije države u njihova posljednja dva mandata.

“Ministarstvo civilnih poslova BiH je Ministarstvu vanjskih poslova BiH dostavilo Nacrt ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Srbije na mišljenje, početkom marta 2019. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je dalo pozitivno vanjskopolitičko mišljenje shodno Zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, ali daljnji postupak s tim u vezi do danas nije nastavljen”, rekao je.

Potpisivanjem Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije bi se, kako navodi, “omogućila demarkacija državne granice između dvije zemlje i potvrdilo da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja ključni elementi procesa stabilizacije i pridruživanja”.

Također, unapređenje bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama za njega je od temeljne važnosti za stabilnost i ostvarivanje vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine, naročito u odnosu na postizanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

VEZANI TEKST: Burno su reagovali Milorad Dodik i Željka Cvijanović zbog poteza Denisa Bećirovića, evo šta o svemu poručuju

Inače, pitanje granice sa Srbijom je godinama sporno i bezuspješno je rješavano.

Osim toga, Bećirović je ranije predložio i ukidanje regulatora za plin u RS-u te uspostavljanje državnog, no predsjedavajuća Predjsedništva Željka Cvijanović i predsjednik RS-a Milorad Dodik su mu odmah rekli da od te ideje neće biti ništa.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.