Veoma direktna poruka je pristigla iz Švedske: “Naravno da se Bošnjaci u bh. entitetu RS diskriminiraju”, tvrdi Edin Osmančević

Edin Osmančević, uglednik iz bh. dijaspore u Švedskoj iz Pokreta Snaga domovine oglasio se na Facebooku. Ističe da se Bošnjaci u bh. entitetu RS diskriminiraju, da im se ne priznaje jezik i legitimna ljudska prava na slobodu i rad ali to ne žele niti mogu riješiti “legitimni politički predstavnici “ već odgovorna politika. U nastavku njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Kao građanin države BiH nikada neću prihvatiti princip ” legalnog predstavljanja naroda” koji je 90- ih godina uništio građanski ustav Republike Bosne i Hercegovine.

Neposredno prije svoje smrti čak je i bivši predsjednik Republike BiH, rahmetli Alija Izetbegović uvidio štetnost legalnog predstavljanja naroda, čiji je zagovornik i sam bio , šaljući poruku bh. javnosti iz bolesničke postelje da ” svi mi budemo malo više Bosanci ”!

U civilizovanom svijetu ne postoji političko predstavljanje etničkih grupa. Postoje mehanizmi zaštite određenih kolektivnih prava, koji ne krše osnovna pravila demokratije. A u ta pravila spada i jednakost svih građana i pravo svakoga da može birati koga hoće i da može biti biran.

Naravno da se Bošnjaci u bh. entitetu RS diskriminiraju, da im se ne priznaje jezik i legitimna ljudska prava na slobodu i rad ali to ne žele niti mogu riješiti “legitimni politički predstavnici “ već odgovorna politika!

Naše današnje političare to ne zanima, pa BiH tone sve dublje u blato podjela, straha, međusobne mržnje, opšte neodgovornosti i bahatosti političkih elita, što povlači za sobom duhovnu i materijalnu bijedu i masovni odlazak iz države.

Zato i današnji susreta tzv. političkih predstavnika Bošnjaka iz regiona u Sarajevu kojem je domaćin bio ministar inostranih poslova Elmedin Konaković na ruku politikama Vučića, Čovića i Plenkovića!

Evropski sud za zaštitu ljudskih prava iz Strazbura je donio nekoliko presuda, počev od presude u slučaju „Sejdić-Finci“, pa do ove najnovije u slučaju „Kovačević“, koje iz temelja mogu promijeniti naš nakaradni sistem etnokratije, kakve nema ni jedna druga država u svijetu.

Zamislite kako bi izgledalo ovdje u demokratskoj Švedskoj kada bi , svaka etnička ili religijska grupa birala svoje predstavnike, koji će činiti vlast na državnom nivou?

Od građanskog ustava se ne smije odustati u smislu političkog organizovanja građana i zaštite građanskog ustava i državnog poretka!

Sasvim je jasna slika zašto su protiv presuda u slučaju „Kovačević“, ustali hrvatski „Evropejci“ i Vučićev SANU? Presuda nalaže ono što je nesporno u demokratiji: da u izboru članova Predsjedništva države pita cijela država i da bude jedna izborna jedinica!

ČITAJTE I OVO: Bosanka Anja Kresojević oduševila i u Americi i u Švedskoj!

Bosna i Hercegovina treba širok i čvrst probosanski patriotski front koji bi snažnim opredjeljenjem povukao crvenu liniju u odbrani države i konačno otvorio vrata novoj BiH, po mjeri njenih građana. Nikakvi “ legalni” nam neće niti mogu donijeti prosperitet! Nama trebaju kvalitetni i pošteni političari lojalni svojoj državi!

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.