Veoma direktne poruke, bez imalo uvijanja iz Ambasade SAD poručuju: “Milorad Dodik ima izbor, ili pomoći u konstruktivnom oblikovanju budućnosti ili nastaviti blokirati napredak za građane RS”

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom posljednjih izjava i postupaka Milorada Dodika kazavši kako su oni “licemjerni i destabilizirajući”. Uputili su vrlo jasne poruke nakon sramotnih Dodikovih istupa.

“Srbi su sastavni dio multietničke BiH i imaju ključnu ulogu u oblikovanju institucija i budućnosti zemlje.

To je sadržano u Daytonskom mirovnom sporazumu, kojeg Milorad Dodik aktivno nastoji potkopati, između ostalog, pokušavajući spriječiti Srbe da učestvuju u donošenju odluka na državnom nivou.

Dodik blokira donošenje odluka na državnom nivou, odbija učešće u procesima na državnom nivou i vrši pritisak na dužnosnike da se povuku iz državnih institucija.

A onda se žali da Srbi nisu dio procesa donošenja odluka. Ovo je licemjerno i destabilizirajuće”, navode iz Ambasade SAD u BiH.

Ističu kako je “nečuvena njegova izjava u kojoj implicira da su uslovi koje stvara vlastitim destabilizirajućim djelovanjem i retorikom analogni predratnom razdoblju devedesetih”.

“Milorad odik ima izbor – može ili pomoći u konstruktivnom oblikovanju budućnosti BiH ili može nastaviti blokirati napredak za građane RS.

Građani RS zaslužuju bolju budućnost za sebe i svoje porodice, što podrazumijeva funkcionalne, efikasne i odgovorne institucije – na svim nivoima – koje poštuju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter zemlje”, poručili su iz Ambasade SAD u BiH.

Ianče, Američka ambasada u Bosni i Hercegovini reagirala je i na Dodikove izjave, koji je nedavno još jednom privukao pažnju skandaloznom izjavom, negirajući četverogodišnju opsadu glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Iz ambasade su kazali kako se radi o Dodikovom “novom padu u nastojanju da prekroji historiju i destabilizira BiH”.

“Opsada Sarajeva, koja je započela 5. aprila 1992. godine i trajala 1425 dana, uvjerljivo je najtemeljitije dokumentirani ratni zločin u historiji”, podsjetili su iz ambasade SAD-a.

Istaknuli su kako se opsada “odigrala pred očima svijeta”, ocijenivši kako Dodikov stav “označava novi pad u njegovim nastojanjima da prekroji historiju i destabilizira BiH”.

U izjavi se dodaje kako su činjenice vezane za rat u BiH tokom 1992-1995. “nepobitne” i da “svijet neće zaboraviti šta se ovdje dogodilo”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.