Veoma ozbiljan saobraćajni projekat u srcu BiH: “Radimo i do deset sati navečer kako bi radovi što brže tekli”

Ubrzani radovi na brzoj cesti Lašva -Jajce, uređuje se korito rijeke Lašve u blizini Nević Polja Uz radnike uspješne forme “Kalvarija” radi još nekoliko renomiranih firmi.

“Radimo i do deset sati navečer kako bi radovi što brže tekli”, ističe Ivan  Bošnjak koji radi na mikser -pumpi za beton.

“Trudimo se da ispoštijemo rokove”, ističe on.

Što se tiče brze ceste čiji su se radovi pripremali preko 30 godina radi se o trasi ukupne dužine 66,7 kilometara, koja je podijeljena na tri dionice: Lašva – Nević Polje (24,5 km), Nević Polje – Turbe (10,8 km) i Turbe – Jajce (31,4 km).

Procijenjena vrijednost cijelog projekta brze ceste, što uključuje eksproprijaciju, projektovanje, građenje i nadzor, iznosi oko 587 miliona eura.

Međutim, radi se o procjeni iz 2020. godine, a s obzirom na poskupljenje građevinskog materijala i inflaciju moguće je da će vrijednost investicije biti do 30 posto veća, kazali su iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Izgradnja prometnice odvijat će se u fazama, a prva je na redu dionica Lašva – Nević Polje, koja je podijeljena na pet lotova.

U aprilu ove godine potpisan je ugovor za izgradnju prvog dijela ceste, a radi se o lotu 5, dionici dugoj 4,8 kilometara od petlje Vitez izlaz iz poslovne zone do petlje Nević Polja.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 74,9 miliona maraka s uračunatim PDV-om i rokom završetka od 20 mjeseci. Na toj dionici gradit će se četiri mosta i jedan vijadukt.

Autoceste FBiH intenzivno rade na pripremnim aktivnostima za građenje ostalih dionica.

Iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija podsjećaju kako je u oktobru ove godine izabran projektant za izradu glavnog projekta druge dionice Nević Polje – Turbe.

Predmet projektnog zadatka je izrada svih faza glavnog projekta trase i objekata za brzu cestu Nević Polja – Travnik – Turbe. Nakon izrađene projektne dokumentacije bit će pokrenut postupak eksproprijacije, kao i konkurs za izvođača radova i usluge nadzora.

Što se tiče treće dionice Turbe – Jajce za sada je završen idejni projekt.

Iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija podsjećaju kako je prometnica Lašva – Travnik – Jajce dio međunarodne rute TEN-T Core Network E-761 /Bihać – Bosaski Petrovac Jajce/ i dio setto mreže dionica 2a Okučani (Republika Hrvatska) – Banja Luka – Travnik – Lašva.
Bhdijaspora.net vam donosi ekskluzivne fotografije sa terena.

Planirana brza cesta povezat će područja srednje Bosne i Hercegovine s autocestom na koridoru Vc u blizini petlje Lučani (Lašva) te će predstavljati najvažniji putni pravac za Federaciju BiH u smjeru zapad – istok.

Cesta će značajno poboljšati kvalitet života građana BiH jer će skratiti vrijeme putovanja, a poboljšat će se i sigurnost svih učesnika u saobraćaju, pošto se radi o jednom od najopterećenijih cestovnih pravaca u našoj državi, navode iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.