Visoki predstavnik Christian Schmidt je na potezu: Nakon incidenta u BiH zatraženo korištenje bonskih ovlasti

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić u srijedu je pozvao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da iskoristi bonske ovlasti i odmah stavi van snage odluku Opštine Bratunac o ‘sanaciji’ Zemljoradničke zadruge Kravica, lokacije na kojoj je ubijeno više od 1.300 Bošnjaka.

Zvizdić je također od Schmidta zatražio da se ova lokacija stavi pod zaštitu države, isto kao što se uradilo sa lokacijom u Potočarima.

“Pozivam visokog predstavnika Schmidta da iskoristi bonske ovlasti i odmah stavi van snage odluku Opštine Bratunac o ‘sanaciji’ Zemljoradničke zadruge Kravica – lokacije na kojoj je 13. jula 1995. godine ubijeno više od 1.300 Bošnjaka”, napisao je dopredsjedavajući PDPS-a BiH, te dodao:

“Također, smatram da postoji pravni osnov da v.p. Schmidt donese Odluku kojim će se ova lokacija staviti pod zaštitu države BiH, na isti način kako je to v.p. Petritsch uradio 2000. godine kada je svojom Odlukom odredio lokaciju za izgradnju mezarja i spomen obilježja u Potočarima”.

Podsjećamo, policija bh. entiteta Republika Srpska nije dozvolila porodicama žrtava genocida u Srebrenici da u srijedu, 13. jula, polože cvijeće ispred hale Zemljoradničke zadruge Kravica, kod Bratunca, na istoku Bosne i Hercegovine.

Radi se o mjestu gdje je, prema zvaničnim podacima, između 13. i 14. jula 1995. godine ubijeno više od 1.300 bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice, među kojima je bilo i maloljetnih osoba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.