Visoki predstavnik Christian Schmidt uoči 9. januara žustro Dodiku i ekipi: Ima posljedice osporavanje ustavno-pravnog poretka i demokratije

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je vladajuću koaliciju u bh. entitetu RS predvođenu Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da ne djeluje na štetu RS i njenih građana. Komentar dolazi 5. januara, u povodu obilježavanja Dana RS 9. januara, što je protivno odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH) i što može predstavljati krivično djelo, prema Krivičnom zakoniku BiH.

“Osporavanje ustavno-pravnog poretka i demokratije ima posljedice”, odgovorio je Schmidt na pitanje Radija Slobodna Evropa u vezi s planiranim obilježavanjem 9. januara u Banja Luci.

Schmidt je i ranije potcrtao da je proslava 9. januara kao Dana RS jasan i direktan propust u provedbi konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka visokog predstavnika od 1. jula 2023. godine.

“Pravac djelovanja koji koristi svima je usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH radi jačanja izbornog integriteta. Očekivanja visokog predstavnika u tom pogledu su jasna”, navodi se iz Ureda visokog predstavnika.

Podsjećamo, nakon najave predsjednik entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da će u NSRS-u usvojiti zakon kojim oduzima nadležnost Centralnoj izbornoj Komisiji BiH, jučer su reagovali iz Ambasade SAD-a u BiH poručivši da su “spremni reagovati na svako kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

“… izjava gospodina Dodika u vezi paketa izbornog integriteta naglašava da on i njegova stranka nisu zainteresirani za zaštitu prava birača u BiH, uključujući i birače u RS-u, na slobodne i poštene izbore. U jednu ruku, ovo i nije iznenađujuće s obzirom na sveprisutnu prevaru u vezi sa izborima za predsjednika Republike Srpske 2022. godine, što je u nekim krugovima pokrenulo pitanja o legitimnosti potvrđenog ishoda.

To je također u skladu i sa nastojanjima gospodina Dodika da uskrati stanovnicima RS-a i druga osnovna prava i slobode, kao što su sloboda govora, sloboda štampe i sloboda okupljanja.

Bilo kakav pokušaj nezakonitog uzurpiranja bilo koje državne nadležnosti od RS-a ili druge niže administrativne jedinice predstavljao bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i zakona BiH.

Sjedinjene Države jasno su dale do znanja da su spremne odgovoriti na antidejtonske i neustavne postupke domaćih aktera, te da će podržati postupke visokog predstavnika s istim ciljem.

Nadamo se da će i drugi međunarodni prijatelji BiH učiniti isto.

Nećemo nagađati koje bismo radnje mogli poduzeti kao odgovor na takve prijetnje.

Sjedinjene Države će, kao i uvijek, odgovoriti u vrijeme i na način po vlastitom izboru”, navodi se, između ostalog, u odgovoru američke ambasade.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.