Vlast u RS tjera po svom, okončali su sastanak na kojem su dogovorili usvajanje entitetskog izbornog zakona

Nakon današnjeg sastanka stranaka koje čine vlast u entitetu Republika Srpska na kojem su razmatrali usvajanje entitetskog izbornog zakona, medijima su se obratili predstavnici stranaka. Vlast u RS je tek prije nekoliko dana obznanila da žele svoj izborni zakon te da ne žele državnu izbornu komisiju za organizaciju lokalnih i entitetskih izbora.

I uprkos upozorenjima da je to podrivanje države, nadležni u tom entitetu nastavljaju po svom.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a i lider stranke Ujedinjena Srpska Nenad Stevandić kaže da je ovaj tekst izbornog zakona radna verzija te će biti analiziran, nakon čega će dostaviti primjedbe prije usaglašavanja generalnog teksta.

“Ustavni temelj je nesporan. Najbolji je u BiH i predviđa digitalnu kontrolu glasanja o čemu se mnogo priča i nije definisano u BiH”, kaže Stevandić – prenosi Klix.ba.

U ime SNSD-a sastanku je prisustvovao premijer RS-a Radovan Višković.

“Kao što je rekao predsjednik Ujedinjene Srpske, imamo drugi sastanak za donošenje novog izbornog zakona RS-a i to ustavi BiH i RS-a dozvoljavaju. Prije svega, izbor za predsjednika entiteta, potpredsjednike, NSRS, načelnike, poslanike i sve što nije s nivoa institucijama BiH.

CIK ostaje nadležan za izbor člana Predsjedništva BiH i poslanika Parlamentarne skupštine BiH”, kaže Višković.

Poručuje da je pred njima radna verzija, u koju su kako kaže ugradili i one eventualne izmjene izbornog zakona koje se odnose na transparentnost primjene novih sistema kako bi izborni proces u RS-u bio najtransparentniji.

Sagovornici u RS-u su danas definisali da im nije prihvatljivo nametanje Izbornog zakona kako to planira visoki predstavnik Christian Schmidt.

“Bojimo se i mogućnosti zloupotrebe izbornog zakona pa smo odlučili donijeti svoj koji će definisati izbor za nivoe vlasti u RS-u”, poručuju.

Prisutnima se obratio i predsjednik DNS-a Nenad Nešić, koji kaže da želi moderan zakon.

“Želimo moderan izborni zakon i ne želimo nametanje visokog predstavnika. Podržavamo uvođenje skenera, dodatne kontrole, kako niko ne bi mogao da dovede u pitanje izborni tok i rezultate izbora.

RS ima pravo na svoj izborni zakon i izbore na svojoj teritoriji”, kaže Nešić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.