Voditelj Tarik Filipović ga je u čudu gledao: Takmičar u “Milijunašu” znao odgovor koji bi mu donio veliki dobitak, ali nije imao hrabrosti

Zagrepčanin Dominik Pipunić koji je u prošloj emisiji “Milijunaša” započeo svoj pohod na milion, novo izdanje popularnog kviza otvorio je pitanjem za 300 eura. Trebao je odgovoriti koja je pjevačica prošle godine zahvalila predsjedniku Bajramu Begaju na albanskom državljanstvu:

Una Kuna, Dua Lipa, Una Lipa ili Dua Kuna.

Takmičar koji je na raspolaganju imao sva tri džokera, odlučio se za odgovor B – Dua Lipa što je bio i tačan odgovor na šesto pitanje.

“Novac ne smrdi”

Na idućem pitanju 22-godišnji student zatražio je prvog džokera. Pitanje za 600 eura glasilo je:

Ako je vjerovati latinskoj izreci “Pecunia non olet”, novac… A – ne donosi sreću; B – ne pada s neba; C – ne smrdi ili se D – ne kvari? Pipunić se dvoumio, od ponuđenih odgovora C je odmah odbacio kao tačan i zatražio je džokera zovi.

Džoker je, čim je čuo pitanje, rekao kako je tačan odgovor C – ne smrdi. Dominik je prihvatio njegovu sugestiju i osvojio 600 eura.

“Izreka se pripisuje caru Vespazijanu za čije je vladavine uveden prvi javni zahod. Car je uveo i porez na skupljanje urina te javne toalete čije se korištenje naplaćivalo – objasnio je voditelj Tarik Filipović.

Na devetom pitanju Dominik je trebao odgovoriti ko je za svoj roman proučavao djela “Istoria degli Uscochi” i “Povijest grada Senja”: Dinko Šimunović, August Šenoa, Pero Budak ili Eugen Kumičić. Zatražio je džokera pola-pola nakon čega su ostali Dino Šimunović i August Šenoa.

“August Šenoa me vukao. Moj konačan odgovor je B , kazao je Dominik i osvojio 2.500 eura.

Prelazak drugog praga

“Dominik je lijepo rekao i o kojem se djelu radi, “Čuvaj se senjske ruke”, koje govori o uskocima i gradu Senju. U predgovoru sam Šenoa navodi knjige koje je koristio kao građu – pojasnio je Tarik.

Za prelazak drugog praga, Dominik je iskoristio posljednjeg džokera. Pitanje za 5.000 eura je glasilo: Ko je poklonjenom konju s pravom “gledao u zube”? Laokoont, Lakedemon, Ladon ili Leart?

Zamolio je publiku za pomoć. Za Laokoonta je bilo njih 40 posto, 32 posto za Ladona, 16 posto za Laerta, a 12 posto za Lakedemona. Prihvatio je mišljenje publike i kao konačan odgovor naveo je A – Laokoont, što je bilo i tačno.

“Lijepo ste detektirali Troju. Kada su Grci pred Trojom, kao tobožnji zavjetni dar ostavili velikoga drvenoga konja, koji je u utrobi krio znamo šta (grčke vojnike), Laokoont je uzaludno savjetovao Trojancima da ga ne uvode u grad jer se u tome krije neka varka – pojasnio je Tarik.

Dvanesto pitanje, za 18.000 eura, glasilo je: Lambert, Petermann, Beardmore i Hubbard imena su nekih od najdužih svjetskih…. čega?

Grebena, kanjona, fjordova ili ledenjaka? Dominik je odustao od odgovora i kući otišao s 10.000 eura. A da je odgovarao, naveo bi D – ledenjaka što je tačan odgovor.

“Lambert na Antarktici sa svojih 400 kilometara najduži je ledenjak na svijetu – dodao je Tarik.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.