Vojin Mijatović bez uvijanja odbrusio Dodiku: “Hajde Milorade, prvo mene uhapsi, proglasi više tu nezavisnost, životom ću biti protiv”

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi FBiH Vojin Mijatović (SDP) oglasio se na Facebooku, gdje je komentirao posljednje prijetnje otcjepljenjem predsjednika RS Milorada Dodika. Najnovije prijtenje Dodika izazvale su salvu reakcija. Reagovali su i iz OHR-a i Ambasade SAD u BiH također. U nastavku prenosimo šta je poručio Mijatović.

-Milorad Dodik po stoti put prijeti disolucijom. Milorade prijetiš svaki dan, unosiš nemir u živote ljudi u oba entiteta svaki dan, daj više kreni.

Hajmo Miorade da skinemo maske više, hajde pokaži tu tvoju spremnost i moć više.

Pozivam te javno da proglasiš tu nezavisnost i da mene prvog uhapsiš kao “izdajnika”, jer ću životom biti protiv.

Hajde više, dosadio si i Bogu i narodu sa svojim prijetnjama, evo počni sa mnom, samo više počni ili ušuti – napisao je Mijatović na Facebooku.

Podsjetimo, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je gostujući u programu RTRS-a ponovo govorio o proglašenju nezavisnosti ukoliko visoki predstavnik Christian Schmidt nametne Zakon o državnoj imovini.

Dodik je kazao kako ima informacije da će Schmidt Zakon o državnoj imovini nametnuti u januaru.

“Mi znamo da je on hodao po zemljama da nametne zakon o imovini i rečeno mi je nemoj sad do Nove godine pa ćemo to poslije njihovog Božića. To je znači vrijeme januara mjeseca”, kazao je Dodik.

Ovog puta precizirao je i koje će korake poduzeti.

“Ukoliko on kaže bilo kog dana u pet sati popodne, nek’ računa da smo mi u 11 održali Skupštinu i proglasili nezavisnost.

I to znači nezavisnost u svemu, novi finansijski sistem i teritorija pod kontrolom vlasti Republike Srpske. Mi nećemo nikoga da napadnemo, nećemo sprečavati prolaze i slobodu kretnja”, kazao je Dodik.

Dodao je kako smatra da se niko iz FBiH neće odvažiti da napadne RS.

“Možda ćemo pokušati nešto da iskontrolišemo, ne očekujemo da će neko iz Federacije se odvažiti da napadne RS oružano, kao što to nešto prijete, jer bi to bilo na našoj teritoriji. I u takvoj situaciji ćemo vidjeti šta ćemo”, istakao je Dodik.

VETANI TEKST: Ambasada SAD u BiH nedvosmisleno upozorava Milorada: “Dodik griješi ako misli da ćemo stajati po strani dok gura BiH u sukob”

Poručio je kako od EUFOR-a ne očekuje nikakav politički odgovor, nego da “stane na granicu i sprječava bilo kakav dodir”.

“Amerikanci će biti bijesni donosit će stavove, tražit će intervencije, možda i NATO-a, ali vjerujem da naši prijatelji to neće dozvoliti. I oni su poznati da nešto intervenišu”, kazao je Dodik.

Reagovali su i brojni bh. političari na ove prijetnje, a stigla je i zvanična reakcija Hrvatske. O svemu tome možete čitati na portalu BHDijaspora.net.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.