in ,

Vojin Mijatović: Zaduženje RS-a povlači dva kobna scenarija po BiH

Vojin Mijatović upozoravao dva puta

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH u razgovoru za N1 kazao je kako zaduženje entiteta RS na Londonskoj berzi sa sobom povlači dva kobna scenarija. Oba pogubna po građane i državu Bosnu i Hercegovinu.

Vojin Mijatović je naglasio kako je upozoravao i prvi put. Kada je RS izdala obveznice na Bečkoj berzi.

Vojin Mijatović upozoravao dva puta

“Ovo je sad drugi put. Višković je potvrdio da će krenuti sa izdavanjem obveznica na Londonskoj berzi. Dugo već zanemarujemo jednu činjenicu. Šta ukoliko se desi da tu prvu ratu ne vrati RS? Ko će to vratiti? Postoje dva scenarija. Prvi je pravno-formalno da se blokiraju računi BiH kao države. Drugi je da se krene oduzimanje imovine na teritoriji BiH. Oba scenarija su kobna po građane Bosne i Hercegovine. Kao i za državu BiH”, zaključio je potpredsjednik SDP-a.

Vojin Mijatović je zaključio kako je “interesantno” da svi šute o tome.

“Još interesantnija je činjenica da, ukoliko to nije tako, zašto Svjetska Banka, EBRD… Za svaka zaduženje, da li grada ili opštine, traže prvo saglasnost Parlamentarne skupštine BiH? A onda se kredit. Potim i dug. Prenosi na krajnjeg korisnika”, naveo je on.

Naveo je kako je poptuno “jasna namjera” vladajućeg režima u RS.

“Svjesni su da zbog političkih dešavanja neće doći do novog aražmana sa MMF-om. Onda oni moraju osigurati alternativno finansiranje njihovog biračkog tijela. To su budžetski korisnici i penzioneri. Poznata je činjenica da kada Dodik i SNSD ne isplati prvu budžetsku platu i penziju – tu im je kraj”, kazao je.

Poslao pismo

Mijatović je, kako je i najavio, poslao pismo Senadu Softiću, guverneru CBBiH. Borjani Krišto, predsedavajućoj Predstavničkog doma PSBiH. Kao i Bakiru Izetbegoviću, predsedavajućem Doma naroda PSBiH.

Zlatko Dizdarević žestok: “Dejton je napravljen mnogo više zbog interesa onih koji su ga pravili, nego zbog nas!”

Nekadašnji bh. reprezentativac: Rekao sam mu “Treneru, prodali ste Srebrenicu, pa možete i mene”