Vojni analitičar Nedžad Ahatović direktan: “Dojave o bombama u Sarajevu mogu se povezati sa NATO upozorenjima, cilj je panika, teror i strah”

Vojni analitičar Nedžad Ahatović oglasio se nakon dojavi o bombama u sarajevskim školama.

“Nakon Srbije, Crne Gore došla je izgleda na red i Bosna i Hercegovina kada su u pitanju dojave o bombama.

Ove aktivnosti se mogu povezati sa najavama hakerskih napada od strane zamjenika generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana.

On je upozorio da bi Rusija mogla pokušati napasti kritičnu digitalnu infrastrukturu Gruzije i Bosne i Hercegovine, kao što je to učinila kada je napala Ukrajinu”, kaže vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Prve informacije, navodi Ahatović, govore da su mailovi o bombama u školama u Kantonu Sarajevo došle sa ruske domene.

– Kako bi se ostvario veći efekat panike targetirana su djeca, što za Rusku Federaciju ne predstavlja problem, jer oni ne biraju sredstva da se obračunaju sa onima koje drže na listi neprijatelja.

Kao što vidimo cyber napadi, pored dezinformacija i digitalne špijunaže, dio su nove vrste tzv. hibridnog ratovanja koji koristeći ove vrste prijetnji ima prevashodno za cilj stvaranje panike i atmosfere terora i straha.

No, bez obzira na tu činjenicu, svaka dojava o bombi mora se uzeti kao najozbiljnija prijetnja i mora se strogo postupati u skladu sa sigurnosnim protokolima predviđeniim za te situacije koje će instituciji koja je dobila prijetnju izdati nadležne agencije za zaštitu zakonitosti.

Svi ostali nivoi vlasti moraju početi aktivnije raditi na zaštiti građana od malignog ruskog utjecaja o čemu sam mnogo puta pisao i upozoravao, ali bez naročitog efekta.

Moramo se uozbiljiti, mora se slušati i struka ponekad, jer situacija diktira pojačan oprez i iznalaženje načina da se pojača koordinacija svih sigurnosnih aktera u Bosni i Hercegovini u cilju povećanju nivoa sigurnosti građana – poručuje Ahatović – prenosi Faktor.

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana upozorio je prije sedam dana da bi Gruzija i Bosna i Hercegovina uskoro mogle postati mete Rusije.

Tada je izjavio da NATO pojačava svoju podršku dvjema zemljama kako bi ojačali njihove odbrambene sposobnosti, uključujući i protiv cyber ratovanja.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.