“Vrag je odnio šalu” Dragan Čović se opasno igra sa Amerikom, Evropskom unijom i Velikom Britanijom… Opet se svrstao na stranu Dodika

Po ko zna koji put u posljednje vrijeme lider HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je na čelu i Hrvatskog narodnog sabora (HNS), ne samo u političkom već i u strateškom smislu kada je riječ o Bosni i Hercegovini, svrstao se na stranu destruktivnog Milorada Dodika i njegovog SNSD-a.

HNS-a se danas oglasio saopćenjem u kojem izvještaj Ureda visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta cijene izmanipuliranim i diskutabilnim.

– Apsolutno aboliranje bošnjačkih stranaka u spomenutom izvještaju vezano za najdublju političku krizu nakon Daytona, koje svojim radikalnim unitarizmom nedvojbeno razaraju multinacionalni karakter BiH, nije smjelo biti izostavljeno.

Institucija OHR-a treba biti dio rješenja u BiH u prijelaznom procesu transformacije i stjecanja potpune suverenosti.

Obraćanje Šefika Džaferovića, sekundarno legitimnog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, je primjer radikalnog unitarističkog narativa koji obmanama i političkim floskulama produbljuje međunacionalne podjele i izaziva nestabilnost – komentar je Čovićevog HNS-a koji čak u odnosnu na Dodika idu u korak dalje u kritici jučerašnjeg događaja kojeg su pozdravile brojne svjetske sile.

A među njima su bili SAD, Velika Britanija, pa i sama Evropska unija.

Propao je Dodikov pokušaj

Naime, pod predsjedavanjem SAD-a jučer je prvi put omogućeno obraćanje Schmidta koji je predstavio svoj redovni izvještaj Vijeću sigurnosti.

Tom prilikom Schmidt je izjavio vlasti u RS žele de facto secesiju, preuzimanjem državnih nadležnosti. Najavljeni potezi, upozorio je Schmidt, potkopavaju suverenitet BiH, dodajući da on kao visoki predstavnik, želi da očuvam suverenitet i teritorijalni integritet države.

Vijeću sigurnosti se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je naglasio da je potrebno poništiti sve zakone koji se kose sa Ustavom Bosne i Hercegovine, kao i sve druge aktivnosti koje su u suprotnosti s Daytonskim mirovnim sporazumom.

Američka ambasadorica u Vijeću sigurnosti Linda Thomas-Greenfield izjavila je da „trebamo biti zabrinuti zbog toga što Milorad Dodik i Republika Srpska blokiraju institucije, onemogućavaju provođenje volje naroda i funkcionisanje države“.

I Ambasador EU Silvio Gonzato jednako kao i ambasadorica SAD podržali su Schmidta kao i njegov izvještaj.

Na drugoj strani, propao je Dodikov pokušaj da se predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija obrati Vijeću sigurnosti.

Dok je trajala sjednica Vijeća sigurnosti, prema izvještaju novinara Ivice Puljića, on je hodao oko hotela – prenio je Fokus.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.