Vrhunski uspjeh bh. naučnika iz Alea genetičkog centra u Sarajevu: Bosna i Hercegovina pozicionirana na svjetsku mapu najsofisticiranijih laboratorija u oblasti molekularne dijagnostike

Saradnja ALEA Genetičkog centra, Zdravstvene ustanove ALEA Dr. Kandić i vodeće svjetske biotehnološke kompanije Illumina predstavljena je na današnjoj konferenciji u Sarajevu.

Tom prilikom dr. Adis Kandić je kazao da su dr. Rijad Konjhodžić i on prije šest godina krenuli sa ovim projektom, na nagovor Adisovog oca, prof. Dr. Zuvdije Kandića, koji im je kako Adis kaže, dao previše prostora za ovaj projekt.

– Postigli smo da pozcioniramo Sarajevo na listu svjetskih centara koji se bave najsofisticiranijim analizama trenutno koje postoje u svijetu – rekao je Kandić.

BiH postaje prepoznatljiva

Istakao je da, ne samo Sarajevo, već i BiH postaje prepoznatljiva kao centar za molekularnu dijagnostiku.

– Nadam se da ovo neće biti zadnja vijest i da se nećemo na ovome zaustaviti. Naši planovi su da idemo dalje u razvoj. Samo neka to bude prirodno. Ne želimo da brzamo i ne želimo da žurimo – poručio je dr. Kandić.

Također, prisutnima se obratio Stefan Garsija (Garcia), generalni direktor Illumina kompanije.

– Kompanija Illumina je svjetski lider u tehnologijama sekvenciranja DNK i genetičkih analiza. Produkti kompanije Illumina se koriste u svim aspektima  molekularne dijagnostike, infektivnim bolestima, onkologiji, kao i detekciji rijetkih genetičkih bolesti. Kompanija je osnovana 1998. godine. Bazirana je u San Dijegu u Kaliforniji, u SAD. Broji preko devet hiljada zaposlenih – rekao je on.

Dodao je da je cilj ove kompanije da poboljša njegu za ljudsko zdravlje koristeći tehnologije sekvenciranja sljedeće generacije.

Jedan od čelnika kompanije Illumina koji je bio među prisutnima je Jeroen Adema, koji je kazao da je zadatak Illumine da potencijal sekvenciranja sljedeće generacije se može primijeniti u svakoj zemlji, a ne samo u određenim područjima svijeta – kazao je.

Moto porodica

Dodao je da Illumina nije provajder genetičkih usluga sama po sebi, te je zato vrlo ponosna da sarađuje sa laboratorijama kao što je ALEA genetički centar koji su u stanju da implementiraju ovu visokosofisticiranu tehnologiju i čiji su uposlenici prošli certifikaciju i trening same kompanije da bi mogli ove usluge ponuditi na najvišem nivou u ovom dijelu svijeta.

Dr. Rijad Konjhodžić izjavio je da ono što je značajno je osjećaj medicinske, maksimalne posvećenosti i tehnologije na zadnjem nivou koju mogu implementirati na njihovim pacijentima.

– To je bio moto naših porodica, kuća u kojima smo radili i to smo sa sobom donijeli u ALEU ili ALEA genetički centar.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.