“Vrijeme je da se javno progovori”: Stranka za Bosnu i Hecegovinu zove na masovne proteste ako OHR ispuni želju HDZ-a

“U slučaju da se silom nametne Izborni zakon, posebno udovoljavajući politici HDZ-a BiH koja dodatno etnički dijeli bosanskohercegovačko društvo, došlo bi do nesagledivih posljedica po demokratske procese u Bosni i Hercegovini”, tvrde iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Iz ove stranke tvrde kako pritisak kojem su već duže vrijeme izloženi građani Bosne i Hercegovine od strane Hrvatske i Srbije, sa svojim satelitskim politikama u BiH, doživljava vrhunac i prijeti narušavanju stabilnosti i sigurnosti u BiH.

“Nagrada HDZ-u BiH od strane visokog predstavnika značila bi i podršku islamofobnoj politici koju otvoreno ispoljavaju predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Vrijeme je da se javno progovori o pravim namjerama nedemokratskih politika u Bosni i Hercegovini i onih koji ne trpe izgradnju građanskog i demokratskog društva koje u sebi ima i muslimansku populaciju.

Milanović Bošnjake smatra prljavim, dok Čović javno i lažno optužuje Islamsku zajednicu da su uticali na izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH”, stoji u njihovom saopštenju.

Osvrnuli su se i na politiku Milorada Dodika – prenosi N1.

“Antisemitizam i islamofobija su dnevna politika i predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

U svom pismu mađarskom premijeru Viktoru Orbanu Dodik kaže kako se slaže da Evropa odobrenim imigracijama radi i na ukidanju svoje biološke budućnosti zasnovane na kršćanskim vrijednostima i načelima”, spomenuli su.

Pitaju se da li navedeno znači da Evropska unija i visoki predstavnik žele podržati takve politike u Bosni i Hercegovini?

Pozvali su visokog predstavnika Christiana Schmidta kao i ambasadora Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, da demantuju natpise u pojedinim medijima a koji se tiču nametanja Izbornog zakona.

“Ako se medijski natpisi ispostave istinitim, pozivamo sve probosanske stranke na zajedničku i odlučnu akciju i da masovnim građanskim i demokratskim protestom izrazimo stav da želimo demokratsku, jedinstvenu i građansku Bosnu i Hercegovinu, punopravnu članicu Evropske unije i NATO-a.

Moramo odlučno reći historijsko NE aparthejdu, islamofobiji, antisemitizmu i svim drugim antievropskim politikama. Bosna i Hercegovina zaslužuje punu demokratiju kao i svaka druga evropska zemlja”, saopštili su iz Stranke za BiH.

Podsjetimo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas održava telefonske konsultacije sa domaćim političkim akterima u vezi sa mogućim izmjenama Izbornog zakona BiH. Brojni lideri su saopštili da bi se eventualnim nametnutim odlukama moglo ići na ruku HDZ-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.