in ,

Vrlo nedvosmislene poruke Željka Komšić: “Crna Gora je učinila civilizacijski čin, isto trebaju uraditi BiH i Srbija”

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić oglasio se i pozdravio je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici koju izglasala Skupština Crne Gore.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić oglasio se i pozdravio je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici koju izglasala Skupština Crne Gore.

“Smatram to civilizacijskim činom posebno zbog činjenice da se time zabranjuje negiranje genocida. Bosna i Hercegovina i Srbija bi morale učiniti isto”, poručio je.

Za Rezoluciju glasalo je 55 zastupnika crnogorske skupštine, 19 je bilo protiv, a sedam suzdržano.

Rezolucija najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, potvrđuje da je genocidu stradalo preko osam hiljada civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici, te se njome proglašava 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Na današnjoj sjednici je prihvaćen i amandman koji govori o tome da treba osuditi sve ratove na prostoru bivše Jugoslavije, suosjećati se sa svim žrtvama i raditi na jačanju povjerenja i pomirenja svih naroda i poštovati sve nevino stradale žrtve, kojih je bilo u svim narodima te da nisu krivi narodi već pojedinci.

Oglasio se Fahrudin Radončić: “Crna Gora je poslala poruku svim državama Balkana i pokazala način na koji treba da se odnose prema genocidu počinjenim nad Bošnjacima”

Džaferović nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici: “Potez Crne Gore za jačanje mira i povjerenja”