Vrlo važno upozorenje građanima koji žive uz rijeku Usoru

Od strane Agencije za vodno područje rijeke Save izdato je Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja za period 09.06.-12.06.2022. godine. Prema istom u navedenom periodu očekuje se značajan porast vodostaja rijeke Usore, odnosno prognozira se vanredno hidrološko stanje posebno područja donjeg toka rijeke Usore, koje zahvata područje općina Tešanj, Usora i Doboj Jug.

S tim u vezi, Služba civilne zaštite obavještava stanovništvo u zoni plavljenja rijeke Usore, da u navedenom periodu neprekidno prate stanje u blizini svojih objekata. Da provedu potrebne mjere sa ciljem zaštite ljudi, životinja i imovine, sa posebnim akcentom mogućeg blagovremenog izmještanja iz plavnog područja.

Upozorava se da se ne prilazi obalama nabujalih rijeka s obzirom na povećanje dubina i brzinu tečenja vode u rijekama, kao i eroziju obala. Izbjegavati korištenje motornih vozila u zoni plavljene površine, sa ciljem spriječavanja blokiranja vozila i ugrožavanja života.

Neophodno je blagovremeno zaštiti poljoprivrednu i drugu opremu i životinje, te prema procjeni blagovremeno je izmjestiti iz ugroženog područja.

Upozorenje se posebno odnosi na područja uz rijeku Usoru za mjesne zajednice Kalošević, Mrkotić, Bobare-Drinčići, Piljužiće, Jelah, Rosulje, Ljetinić, Tešanjka i Kraševo.

Služba civilne zaštite će u saradnji sa nadležnim institucijama pratiti hidrološko stanje na vodotocima u navedenom periodu i po potrebi izvještavati stanovništvo, navodi se na stranici Općine Tešanj.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.