Vruć krompir za njegove balkanske igrače, Vladimir Putin je jučer izgovorio da se u BiH dogodio genocid

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u svom jučerašnjem obraćanju spomenuo genocid u našoj zemlji, dobar dio javnosti zapitao se kakve to reperkusije može imati na odnose u našoj zemlji i regionu.

Genocid u Srebrenici presuđen je na Međunarodnom sudu u Hagu, ali je i dalje predmet negiranja kako u dijelu naše zemlje tako i regiona. Zanimljivo će biti vidjeti kako će rusko priznavanje genocida, posebno iz usta Vladimira Putina, konotirati njegovi balkanski protežei – Milorad Dodik i Aleksandar Vučić.

Ruski predsjednik je jučer ponovo poredio Bosnu i Hercegovinu s Ukrajinom. Rekao je da se u Ukrajini, kao nekada u Bosni i Hercegovini, provodi genocid. U svojim opservacijama iznio je i niz kritika na račun Zapada zbog Kosova.

Nikšić prvi reagovao

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić prvi je reagovao te kazao kako je predsjednik Rusije pred čitavim svijetom povukao dosta neprimjerenu paralelu između Bosne i Hercegovine i Ukrajine.

“Ako možemo tražiti bilo šta pozitivno u toj izjavi, onda je to činjenica da je javno iskazao kako se u Bosni i Hercegovini desio genocid. Iako je sasvim jasno da se stanje u Ukrajini ne može porediti s genocidom u Bosni i Hercegovini ni na kojoj ravni, priznanje bosanskohercegovačkog genocida od Putina je nedvosmisleno. Naravno, genocid je potvrđen pravosudnim presudama međunarodnog suda i nikom razumnom nikakva druga potvrda i ne treba, naročito ne nama u Bosni i Hercegovini, koji smo mu svjedočili. Zato ni ova Putinova izjava ne služi kao potvrda pravno utvrđenih činjenica”, kazao je on.

Politika dvostrukih aršina tako često političke igrače zna dovesti u slijepu ulicu. Tako Srbija nikada nije priznala Krim kao ruski teritorij, ali iz čisto praktičnih razloga, jer bi zbog Kosova poslali neprincipijelnu poruku. Tako je i kod komentarisanja genocida u Srebrenici. Kada Putinu treba jača paralela, nije mu sporno prihvatiti genocid u BiH, ali država koju vodi je sve do sada radila da se genocid relativizira – javlja Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.